Евгени Кирилов, евродепутат: Участието на паралелната листа на „АБВ“ ще доведе до намаляване на гласовете с няколко хиляди за БСП

евро-т

Участието на паралелната листа на „АБВ“ на евроизборите ще доведе до намаляване на гласовете с няколко хиляди за БСП и до първото място за ГЕРБ. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус” Евгени Кирилов – евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. Той допълни, че не вижда политическа логика в решението на Георги Първанов за излизане с отделна листа за евроизборите и такова решение би било по-логично, ако България е пред парламентарни или местни избори. Според Кирилов, не се виждат различията на платформите на двете леви листи, когато става въпрос за европейски избори. „Не трябва да се излиза с остри обвинения и трябва да се изчака да стане ясно какви са плановете на движението „АБВ“, коментира Кирилов.

Той се съгласи с твърдението на журналиста Велислава Дърева, че случващото се в БСП може да се превърне в загуба за цялата европейска левица на предстоящите евроизбори. „Загуба, в която и да е страна води до негативи в крайния резултат“, допълни Кирилов. Той цитира данни от текущите изследвания за всички 28 страни-членки на ЕС, които сочат, че ПЕС води, макар и с неголяма разлика. Той сподели лични впечатления, че на изборите през май месец гражданската подкрепа към „АБВ“ е малко вероятно да бъде от хора, които преди са били поддръжници на БСП.
Евгени Кирилов каза още, че това друга партия да издига кандидатура и зад нея да застават партийни членове е тежко нарушение. По думите му, подобен прецедент в европейската практика няма и в ЕП се чудят на какво основание се прави втора листа от една партия. Евгени Кирилов каза още, че повечето спорове са по вътрешнопартийни и вътрешнополитически въпроси, но това няма отношение към европейските избори.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене