Екокоалиция: Нови 333 км писти и 113 км лифт залага проектоплан за Пирин

main_b (1)

Изграждането на 333 км нови писти и 113 км лифтови съоръжения е заложено в проекта за нов план за управление на Национален парк „Пирин“. Това е една от причините за изразено силно притеснение отпроектоплана от страна на екокоалицията „За да остане природа в България“, в която членуват активните природозащитни неправителствени организации и граждански групи. Позицията на еколозите беше разпространена до медиите днес, пише „Дневник„.

Проектните разработки в плана не са одобрени от законодателството на страната, предупреждават природозащитниците и сочат за пример конкретно това, че в „Концепция за развитие на курортно-туристическа локализация „Банско – Разлог – Предел – Добринище“, 2014 г. се предвижда изграждането на 333 км нови писти и 113 км лифтови съоръжения.

По думите им възмутителен е и фактът, че дърводобивът на територията на Национален парк „Пирин“ може да се увеличи 28 пъти.

Това създава съмнения относно обективността на фирмата „Пролес инженеринг“ ООД, която разработва новия план и дава възможност за по-нататъшно унищожаване и застрояване на Национален парк „Пирин“, пишат от екокоалицията. Същата фирма разработва и новия план за управление на природен парк „Витоша“.

В четвъртък (27 ноември 2015 г.) „Пролес инженеринг“ организира семинар в голф клуб край Разлог, за да представи описанието и оценката на парка, на базата но които стъпва проектът им за нов план за управление на „Пирин“.

Представители на коалиция „За да остане природа в България“ и инициативата „Прозрачни планини“ ще участват в семинара. Те обаче са силно разтревожени от игнорирането на заинтересованите страни в процесите по разработване и обсъждане на плана.

Екокоалицията заявява, че ден преди това обществено представяне, до 13 ч. на сайта на „Пролес инженеринг“ – липсва цялата документация, на база която ще се проведе предстоящото събитие. Липсват част от главите, които ще са предмет на обсъждане (т. 1.23 и т. 1.24).

Голяма част от информацията е качена в последните 2 дена, а обемът ѝ дотук е 419 страници. Оставащото време до семинара е крайно недостатъчно за изчитането на целия материал. „Това е в ущърб на неправителствените организации, на които им трябва документация за предварителна подготовка за семинара, за да изготвят издържана позиция и становище.“

От краткото запознаване с част от документите природозащитниците правят извода, че описателната част на новия план има за цел да отрече действащия план за управление на Национален парк „Пирин“ от 2004 г., а не да надгради и подобри управлението на парка.

Природозащитниците посочват още, че макар че „Пирин“ е парк от национално значение и е обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО, не е предвидена нито една дискусия в големите български градове. Също така е неразбираема липсата на покана до Българската академия на науките, която да участва в дискусиите.Програмата е направена така, че реално да няма възможност за истинска дискусия и аргументация.

На платформата  на „Прозрачни планини“ всеки може да се запознае с текстовете за управление на Национален парк „Пирин“ на разбираем език и да даде своите предложения. От „За да остане природа в България“ приветстват тази нова инициативата „Прозрачни планини“ заради мисията й да подпомогне гражданската активност за управлението на планинските ресурси на България. /Дневник/

INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене