Депутатите гласуваха промени в Наказателния кодекс

парламент

Депутатите приеха на първо четене тази сутрин със 108 гласа „за“, 9 – „против“ и 45 – „въздържали се“ промените в Наказателния кодекс, предложени от Министерски съвет, съобщава БГНЕС.

С новите текстове се въвеждат в националното законодателство разпоредбите на Директива 2011/92/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 13 декември 2011 г. относно борбата със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография и за замяна на Рамково решение 2004/68/ПВР на Съвета. Срокът за транспониране на Директивата, определен в чл. 27, параграф 1, е 18 декември 2013 г., като за правилното и пълно транспониране на директивата е необходимо изменение на Наказателния кодекс (НК).

Изпълнява се препоръката на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма (МОНИВАЛ) към Съвета на Европа, отправена на Република България с Оценителния доклад за страната ни в рамките на Третия кръг за оценка, за привеждане в съответствие с международните стандарти на престъплението „финансиране на тероризъм“. Привежда се НК в съответствие със задълженията по Допълнителния протокол към Наказателната конвенция на Съвета на Европа относно корупцията и към наказване на активния подкуп и търговията с влияние и в случаите, когато облагата е предназначена за трето лице – съобразно изискванията на международните антикорупционни конвенции, ратифицирани от Република България.

Следващата промяна произтича от стартирала процедура за нарушение № 2012/2085 по описа на Европейската комисия във връзка с неизпълнение от страна на Република България на чл. 63 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), което е първият етап на досъдебната фаза на процедурата по чл. 258 от ДФЕС. Процедурата е свързана с чл. 251 от Наказателния кодекс, който определя наказателната отговорност при нарушение на режима на сделките, вноса, износа или други действия с валутни ценности или задълженията за тяхното деклариране и прилагането на предвидените в закона санкции, когато предметът на престъплението е в „особено големи размери“, неопределено в закона понятие, което е източник на правна несигурност.

Въпреки разнородния характер на материята, която се урежда, промените са обединени в един законопроект, за да не се предизвиква поредица от изменителни закони за един и същ акт в близки периоди от време. Следва да се има предвид, че там, където се предлагат изменения на действащи норми от Наказателния кодекс, предложените редакции в законопроекта са към разширяване на приложното им поле. Поради това не би следвало да имат за последица прекратяване на висящи наказателни производства.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене