90 години от освещаването на „Св. Александър Невски“

80528-alesandar-nevski

Днес се отбелязва 90-годишнината от освещаването на храм-паметника „Св. Александър Невски“. От 09:30 ч. в катедралния храм българският патриарх Неофит ще оглави празнична Св. Литургия. В нея ще участват архиереи и свещенослужители на Българската православна църква. Очаква се да присъстват и политици и общественици.

От Светия Синод припомнят, че през септември 1924 година в рамките на три дни се извършва освещаването на трите свети Престола на храма. Тогава централният престол е посветен на Св. Александър Невски, северният – на Св. Св. Кирил и Методий и южният – на Св. Цар Борис Покръстител.

По решение на Синода обаче тържествата по този повод ще се състоят днес, когато е храмовият празник на патриаршеската катедрала.

В годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храм-паметника, който впоследствие става и патриаршеска катедрала, Българската православна църква получи и акт за собственост върху него.

След края на литургията патриарх Неофит ще произнесе слово, в което ще благодари на президента Росен Плевнелиев и на министър-председателя от служебния кабинет проф. Георги Близнашки за решението Българската православна църква да стане законен собственик на патриаршеската катедрала.

„Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма, след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение“, смята патриархът.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене