Защо Бербатов не купи сам роял за Хасан и Ибрахим?

_thumb (1)Каква е разликата между това да даряваш еднократно и спонтанно и да даряваш осъзнато и дългосрочно. Това обясни директорът на фондацията на благоевградската футболна звезда Димитър Бербатов, която е и кръстена на него – Димитрина Ходжева.

Фондацията на най-добрия ни футболист поде дарителска кампания за нов роял за близнаците Хасан и Ибрахим, които се изявиха с Крисия на детската Евровизия, и за инструменти за още две талантливи българчета. Това възбуди и негативни въпроси – защо не купел сам едно пиано, за показност ли му била фондацията или си правел реклама.

“Може да ви се струва, че “за Бербатов е нищо да извади 15 000 лв. за един роял”. Но ние, като организация, не мислим за едно дете, а за всички. И не искаме да ни има до година-две… Димитър няма нужда от медийни изяви, пише 24 часа онлайн. Поканите към него многократно надвишават участията му. Нали ще се съгласите колко по-ефектно и комфортно за Бербатов е, вместо да поддържа и развива организация, като богат човек в емоционален изблик да каже – само веднъж: “Аз ще купя пиано на тези деца!”, обяснява Димитрина Ходжева.

„Това ще мине по всички медии, хората ще цъкат с език и ще си казват колко е добър и благороден. И никой няма да му задава начумерени въпроси и да го подозира в задни намерения. Ето това ще е ПР ход. А истинското добро винаги си търси боя… Но само в него има смисъл“, добави тя.

Желанието на Митко е да удовлетворява не само тези, но и бъдещите детски молби.

„Фондация „Димитър Бербатов“ е прозрачна организация и няма никакви притеснения да отчете тази кампания, която може да не събере от външни източници нищо, но може да събере и повече от 25 000! И това „повече“ ще удовлетвори бъдещи молби – за кънки, цигулки, самолетни билети и каквото още се сетите… Защото наша кауза са всичките ни деца“, разясни Ходжева.

Ибрахим и Хасан в офиса на фондация „Димитър Бербатов“ – шуменските братя Игнатови обещават един ден да забогатеят от музика и да станат дарители като карловските братя Евлоги и Христо Георгиеви.

„Това е нашата първа кампания за набиране на средства. И понеже културата на дарителството в България не е на добро ниво, както и разбирането за неговия механизъм и инструменти, може би се налага да изясним някои неща. Не точно на „нашите“ родители и на нашите приятели трябва да го казваме – те знаят тези неща, но все пак това е първият ни повод и тук е мястото.

Фондациите (или поне нашата) не са нито държавата, нито свръхбогата корпорация, която се захранва от пазара. И нямат неограничен бюджет. Дори фондацията да се казва “Димитър Бербатов”, “Елтън Джон”, “Анджелина Джоли”, “Джордж Клуни” или UNICEF, те се захранват от различни кампании. Защото, най-популярно казано, бюджетът се пълни и изпразва постоянно. И наша грижа е да го поддържаме поне в относително равновесие.

Всички фондации – и най-богатите, правят различни видове кампании и събития. Фондонабират. За да работят устойчиво.

Фондациите се захранват от своя основен донор (в случая благоевградчнинът) – и пряко, и чрез неговия авторитет и възможност да привлича чужди средства в полза на избраната кауза. Защото фондациите са за това – да отговарят за парите, които дарителите им поверяват”, обяви директорът на фондация “Димитър Бербатов”.

Хасан и Ибрахим са заели работното място в кабинета на Димитър Бербатов.

„И не на последно място – мисия на всяка фондация е да учи на благотворителност. На живеене в общност. Защото солидарността е най-добрият начин не само да оцеляваме, но и да подобряваме средата, в която живеем. Харесва ни или не – само така се получава. Никой няма да е по-щастлив от нас, ако някой организира свое събитие – каквото и да е то, в полза на тази кауза. Защото това ще означава, че сме го подтикнали да бъде благотворител, че ни има доверие и ни е разбрал“, добави Ходжева.

„За нас тази кампания е предизвикателство. Нашият пръв опит да привлечем „поддръжници в действие“ ще ни покаже много неща. Ние искаме да видим какви са те. Защото се развиваме в реална среда и се учим от реалните ситуации. Предварително благодарим на всеки, който ще ни подкрепи! Ще съобщаваме всяко дарение – дори да са 10 лв. Ако намерението ни предизвика дебат и някой научи нещо ново – дори само това ще е успех. Благодарим и на тези, които ще ни нападат – от тях ще разберем на какво трябва да се учим като общество и какъв дефицит на информираност за работата на неправителствените организации има“, завърши директорът на фондация „Димитър Бербатов“.

Димитрина Ходжева и близнаците Хасан и Ибрахим на опознавателен тур по музикалните магазини в София в търсене на нов роял за талантливите пианисти.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене