Обсъдиха бъдещо партньорство между Благоевград и китайската провинция Шънян

107012-delegacia-kitai-00Градоначалникът Атанас Камбитов, председателят на ОбС Радослав Тасков и директори на дирекции в община Благоевград обсъдиха с китайската делегация различни възможности за сътрудничество 

Община Благоевград получиха покана за гостуване в китайската провинция

Бъдещото сътрудничество между община Благоевград и китайската провинция  Шънян бе обсъдено днес на среща между градоначалника на Благоевград Атанас Камбитов, председателя на ОбС- Благоевград Радослав Тасков, директори на дирекции в община Благоевград и представители на китайската провинция.

„Обсъдихме разнообразни теми. Търсихме пресечни точки, взаимни интереси, за да могат да претърпят развитие отношенията ни. Много беше интересно разяснението на политиката на Китайското правителство и респективно на провинция Шънян. Те имат интерес към партньорство и съвместни проекти.

Оптимист съм, че това е първата крачка, но след това ще последват и други. За нас би била огромна възможност да бъдем партньори с най-силната икономика в света. В момента ние може само да се учим от това, което се случва в Китай“, каза кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Градоначалникът Камбитов посочи, че на срещата са коментирани възможностите за партньорство в сферата на земеделието, търговията, евентуално инвестиции в производство. Обсъдено е било и културното богатство на двете нации.

„Поехме ангажимента при нашето посещение част от Ансамбъл „Пирин“ да го видят на живо, така че има интерес в културата. Мисля, че сме древни народи и има какво да покажем и с какво да се гордеем в областта на историята, традициите и културата“, каза още градоначалникът Камбитов.

Надежда, че представители на община Благоевград в най-скоро време ще гостуват в провинция Шънян изрази Цзян Хонг- Председател на Комитета на община Шънян към Китайската народна политическа консултативна конференция.

„Надяваме се вашият кмет да има възможност да ни посети в най-скоро време. Предлагаме делегацията да бъде формирана не само от политически представители, а и представители на културни институции, както ансамбъл „Пирин“, така и различни други представители на вашата култура“, каза още Цзян Хонг.

След срещата с общинското ръководство делегацията от Китай заедно с благоевградските си домакини, се наслади на празника на военното формирование от Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене