Седми ден полицаи от България и Македония издирват стрелеца от Лисия

78843-pushka

Седми ден вече полицаи от Благоевград и Кюстендил са на крак и издирват 57-годишния Иван Веселински, живеещ в кочериновското село Боровец. На 12 ноември, сряда, на нива в землището на благоевградското село Лисия, което е точно до границата с Македония, Иван Веселнински простреля с ловна пушка самоделка 66-годишния Венчо Каймакански. Цяла седмица вече полицаите претърсват безрезултатно гористите местности в района на благоевградските села Лисия, Българчево, Зелен дол, както и на кюстендилските Боровец и Драгодан. Информирани са и колегите им в Македония, които търсят “трапера” оттатък границата.

Инцидентът станал около 12:50 часа миналата сряда, когато ловецът Венчо Каймакански и още 3-ма негови колеги ловци започнали да орат с трактор и да сеят жито на безстопанствена нива в Каймаканската махала над село Лисия. Така ловците всяка година осигурявали храна за зайци, сърни, елени и друг дивеч в района. Тогава се появил Иван Веселински с пушка в ръце. Той е родом от Лисия, но живеел в близкото село Боровец, кочериновска община:

“Що терате тука, бе, приоданци? Сите тези земи са мои! Веднага се разкарайте от тука.” – с лош поглед застанал по средата на изораната нива въоръженият “собственик” на нивата. 66-годишният Венчо Каймакански опонирал, като му казал, че сеят жито за дивеча в общинската мера и да не води насам конете си на паша.

“Ааа, теб те знам много добре, трябваше отдавна да те гръмна”, заплашително застанал Иван и вдигнал пушката срещу Венчо. Последният едва успял само да вдигне дясната си ръка пред лицето си, проехтял гърмеж и снопът сачми изстреляни от 2-3 метра се спрели в лакътя му.  После стрелецът побягнал към оставената наблизо от сащисаните ловци-сеячи “Лада Нива” с ключове на таблото, запалил я и отпрашил в неизвестна посока. Повиканата на тел. 112 линейка пристигнала близо 2 часа след подадения сигнал, защото нивата в близост до границата с Македония била на трудно достъпно място.  Опасност за живота на 66-годишния Венчо Каймакански няма, наранена е само дясната му ръка.

Вече седми ден полицейски патрули от Второ РПУ – Благоевград, както и от Кюстендилско обикалят безрезултатно района. За беглеца са информирани и техните колеги от Македония. Близките на бабите и дядовците от село Лисия предпочетоха да приберат възрастните си родители в Благоевград за по-голяма сигурност. Единствено майката на Иван Веселински е останала в най-крайната къща в Каймаканската махала на село Лисия.

„Бяхме принудени да евакуираме 16-те възрастни хора от махалите на граничното село. В селото е останала само майката на стрелеца, която живее в старата им къща. В издирването на беглеца участват полицаи, включително и  барети от отдел „Специални полицейски сили“. Готовност да се включат имат и местни ловци, но засега не се допускат  до участие в издирвателната операция от съображения за сигурност. Иван Веселински е „горски човек“,  може да оцелява при екстремни ситуации. Не е изключено да е минал зелената граница с Македония и да се укрива при комшиите. Надявам се в близките дни да бъде открит, тъй като ситуацията е тревожна и сложна“, каза кметът на селата Лисия и Българчево Стоян Ников. 

Враждата между Иван Веселински и Венчо Каймакански датира от преди десетина години, когато конете на първия подгонили някакво муле на местни хора и го натикали в стръмно дере. Мулето паднало в дерето и си строшило краката, после умряло.  Още тогава Венчо казал на Иван, да даде едно добиче на старите хора, като компенсация за мъртвото им муле, с което си карали дърва. Това вбесило Иван, та затова се бил сетил, че отдавна трябвало да види сметката на Венчо. Освен самоделката ловна пушка траперът-стрелец имал и карабина.

Автор: Павел Шатев, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене