Отец Георги Менчев: Заповядвайте на посрещането на Митрополит Серафим в Сандански

ОТЕЦ ГЕОРГИ – Понеже ние търсим всички гледни точки към проблема, а Вашата позиция липсва в последните дни, въпросът ми е свързан с посрещането на митрополит Серафим в Неврокопската епархия. Преди четири дни беше въдворяването на митрополита, а Вие като архиерейски наместник не присъствахте на посрещането, въпреки че бяхте поканен. Каква беше причината за това отсъствие?

Не съм бил поканен на такова посрещане. А иначе то е организирано сигурно от митрополията в Гоце Делчев. Но в четвъртък, утре всъщност ще посрещаме тука Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит вече Серафим. Така че заповядайте утре на посрещането, ще има Света литургия, празник, служба по случай Свети Трисветители.

– Ще има официално посрещане, в което Вие ще участвате и ще приветствате митрополита?

– Да, в Сандански, да.

– А какви ще бъдат действията Ви занапред в такъв случай? Изказахте големи съмнения за бъдещата дейност на митрополита, за това, че той евентуално може да „замита под чергата” проблемите, оставени от Натанаил. Имахте конфликт, не искахте този избор, какво ще правите занапред?

– Имахме такива опасения и те, разбира се, се потвърдиха. Но това занапред как ще работи новият владика чрез негови решения ще сме свидетели дали ще ги замита или ще ги решава проблемите. Надяваме се да ги решава, оттук нататък предстои да видим.

–  Тоест Вашето отношение към него вече е изцяло положително, така ли да приемаме?

– Разбира се, уважително като към духовен глава на епархията, както се полага, а оттам нататък какво ще стане зависи лично от самия него.

– А това, което казахте преди избора, че ако Синодът не уважи искането ви за отлагане на избора за митрополит, ще минете към Македонската православна църква, отпада ли като намерение или още има такава заплаха?

– Аз лично не съм изказвал никога такова мнение. А иначе не се отричам нито от йота от думите си, които съм казал – заради това, че се запазва статуквото, заради това, че тези проблеми, които са създадени през това време, са били благодарение на тези хора-ръководители. Оттам нататък новите какво ще предприемат и дали ще ги решават… стоят проблемите в епархията, стои финансовото разоряване буквално…

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С ОТЕЦА ОТ САНДАНСКИ ТОЗИ ПЕТЪК В ТОП ПРЕСА НА ПУК НА ЛЪЖИТЕ НА СТРУМА ЧЕ САНДАНСКИТЕ ОТЦИ СА БОЙКОТИРАЛИ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ВЛАДИКАТА СЕРАФИМ В НЕВРОКОПСКАТА ЕПАРХИЯ

Интервюто е взето по телефона

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене