Кюстендил е домакин на най-мащабния туристически форум у нас за годината (обновено)

thumbs
Участниците ще бъдат запознати с постигнатите резултати и положителното влияние, което ще окаже на региона реализираният проект и перспективите за превръщането му в атрактивен туристически регион. Успешното изпълнение на дейността ще бъде от ключово значение за изграждане на положителен имидж на трите общини в туристическата индустрия, сред медиите и широката общественост.
„Това е първата подобна инвестиция в подготвянето на туристически пакети с европейски средства за целия регион. През последните близо две десетилетия туристическата инфраструктура не се намираше в най-доброто си състояние и затова се постарахме да инвестираме първо в нея, след което да заложим на сериозна инвестиция в рекламата и оформянето на туристически пакети. Надявам се, че действително ще върнем този блясък, който заслужава целият регион Кюстендил – Земен – Невестино“, каза Петър Паунов при представянето на проекта през юни т.г. Той посочи, че изготвяните пакети са в областта на всякакъв вид туризъм, без морския.
Проектът е за срок от 24 месеца, а безвъзмездната финансова помощ е в размер на 454 520, 85 лв. Водещ партньор в него е Кюстендилската община съвместно с общините Земен и Невестино.
*****

Невероятна природа, история и култура от различни епохи и малко известни, но изключително интересни направления предлагат туристическите маршрути, разработени по проект „Стратегия Дантелетика”. Проектът е на Община Кюстендил в партньорство с Общините Земен и Невестино.

Маршрутите са наречени на името на живялото по тези земи тракийско племе дантелети и носят атрактивни названия: „Празнична феерия от цветове и звуци“, „Водата – извор на живот“, „Пътуване във времето“ и „Сбъднати мечти за единение с природата”.
Интерес към предлаганите дестинации вече проявиха журналисти и туроператори от цялата страна, които участваха в информационни пътувания.
Първият подпродукт, наречен „Празнична феерия от цветове и звуци”, предлага еднодневни и двудневни туристически пакети, свързани с посещение на художествената галерия в Кюстендил, лесопарк „Хисарлъка” и мероприятия, свързани с празничния календар. Предлага се възможност за посещение на обекти и в общините Невестино и Земен, както и ползването на балнео и спа процедури. Туристите имат възможност да събират и уникални печати от провежданите регионални празници. Вторият подпродукт носи името „Водата – извор на живот и здраве”. Различните варианти на туристическите пакети включват посещение на Римските терми, Банската градина и Чифте баня в Кюстендил, разглеждане на Кадин мост и паметника на Струма невеста в село Невестино, маршрути до водопада „Света Ана” и Полскоскакавишкия водопад, както и множество процедури, свързани с горещата минерална вода. Третият подпродукт е „Пътуване във времето” и в него се набляга на историческите и културни забележителности на региона. Включени са посещения на множеството музейни обекти, средновековни и възрожденски черкви, манастири и паркове. Четвъртият подпродукт, изготвен от експертите, е насочен към планинския и екологичен туризъм. Той е съобразен с годишните сезони и предлага топли минерални бани, зимни спортове, изкачване на връх Руен, излети сред Осоговска планина и Земенския пролом. Основната цел на тези пакети е осигуряване на адекватно качество и атрактивност на предлаганите услуги.
Впечатляващо и привлекателно е пътуването в района на Невестино, предлагащо среща „на живо” с историята от древността до днес. Маршрутът ни среща с изключителния средновековен Кадин мост /1470г./ над река Струма и тракийския мегалитен скален комплекс – древното скално светилище на тракийското племе пеони „Провиралката” – над с. Лиляч. Още траките вярвали, че на това място има особена енергия. Именно затова тук те извършвали своите мистични ритуали. Хилядолетия по-късно християните построили храм над свещената скала.
„Провиралката” се намира в м.„Манастира”. Състои се от скално светилище, култов комплекс с пещерен тунел, определен за „посветените”, скален параклис  и скала – „провиралка”. Смята се, че тя лекува жени от безплодие. В района са съсредоточени и некропол, скална маса за пиршества.  Наблизо до светилището има друго,  със свещен лековит карстов извор, който никога не пресъхва. От хълма се разкрива паралелна панорамна гледка от древността към сегашните с. Лиляч и планините Осогово, Лисец, Рила и Конявска.
Десетки са легендите за съществуването на изключителния архитектурен паметник – Кадин мост, свързани с вградената сянка на съпругата на местен майстор, или друга –  че той е сватбен подарък от султан Мурад на смела българска невеста, или дори, че мистичен железен лост изсичал каменните блокове в Осоговската планина над Кюстендил и те сами се предвижвали по пътя за Невестино. Съоръжението има дължина от 100 метра и ширина от 5,75 м, а архитектурата му представлява смес от антични, средновековни и ренесансови форми.
Интерес в района на Невестино предизвикват и останките от изключително красивата, но неизвестна средновековна църква „Св. Козма и Дамян” при с. Мърводол. Тя е изградена на стръмен скат, спускащ се към малко поточе. От нея са запазени само части от апсидата и от източната стена, висока 5,30 м, но наистина си заслужава човек да се разходи дотук. Характерът на архитектурата и разположението на запазените стенописи предполагат, че тя е била изписана изцяло отвътре, както и апсидата отвън. Върху руините личат два пласта мазилка и съответно – две изписвания от различни епохи /според проучванията – 14 и 16 в./.
Обиколката в Невестинския край включва и посещение на  Смоличанският манастир „Св. Св. Йоаким и Ана”, известен сред местните хора като „Света Яна“. Според местните, тукашният диалект преименувал Св. Ана, на Яна. С името на Яна е обвързана и местна легенда за сестра, убита от деветимата си братя, заради лъжата на съпругите им, които я ненавиждали поради завист.
Първият манастир е създаден незнайно кога, но за него се знае, че е изгорен и унищожен по време на потурчването на българите в Кочанско и Царевоселско, при султан Мохамед IV (1648-1687г.).
Близо до манастирския храм има два карстови извора. Единият от тях образува Смоличанския водопад, а другият – по-малкият – е вграден в малко параклисче и се счита за лечебен.
„Тук природата се е самозабравила”, категорични са дошлите в района. На едно място в почти обезлюденото село са събрани невероятна панорама, красиви водоскоци с височина 12 – 14 м, две действащи пещери със сменящи се по форма входове, под въздействието на разтворения във водата калциев карбонат.
Интерес за туристите представлява и красивата каменна чешма с 12 бълбукащи чучура /колкото Христовите апостоли, месеците в годината или зодиакалните знаци/.
www.nablyudatel.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене