Областния управител отмени решение на ОБС-Симитли за отстраняването на председателя Светла Атанасовска

ebd092407c169f9140635781e9f78549


Областния управител отмени решение на ОБС-Симитли за отстраняването на председателя Светла Атанасовска.

Областният управител на област Благоевград Димитър Димитров отмени решение № 1009, постановено в проведеното редовно заседание на 24.10.2014 година на Общински съвет – Симитли, като незаконосъобразно за отстраняването на председателят на ОбС – Симитли Светла Атанасовска.

В заповед под № ОА-АК-530 от 05.11.2014 г., Областният управител на област Благоевград Димитър Димитров се мотивира в следното:

– В представените материали към решение № 1009/24.10.2014г. на Общински съвет – Симитли не се съдържат доказателства относно системно неизпълнение на задълженията си като председател за повече от три месеца на председателя г-жа Светла Атанасовска.

– Изискването за мотивиране на акта означава той да съдържа конкретни съображения за неговото издаване – както фактически, така и правни, които да бъдат приложими към съответнатаправна норма. Липсата на мотиви води до порока незаконосъобразност на административния акт.

– Нещо повече, видно от представените в Областна администрация Благоевград протоколи № 58, 59, 60 И 61 от заседанията на Общински съвет – Симитли за последните три месеца-Юли, Август и Септември на 2014 г., във връзка със задължението на общински съвет по чл.22, ал.1 от ЗМСМА, става ясно, че председателят на ОбС – Симитли г-жа Светла Атанасовска е ръководила заседанията и е участвала в гласуванията по приемане на решенията.

– С оглед на гореизложеното считам, че Общински съвет – Симитли е нарушил разпоредбата на чл.24, ал.3, т.2 от ЗМСМА, във връзка с чл.59, ал.4, т.2 от АПК и е постановил незаконосъобразно решение, тъй като в случая е допуснато съществено разминаване между правните основания на които е взето процесното решение и фактическите основания при приемането му.

Pirinsko.com потърси за коментар Светла Атанасовска по повод отстраняването и от председателския пост.

„Моите разбирания са, че законът е над всичко, в своята заповед Областния управител е мотивирал незаконосъобразността на акта на Общинския съвет за предсрочното ми прекратяване на пълномощията ми като председател на Общински съвет град Симитли. Но тъй като съм запозната с начина по който е подготвена моята смяна и поради факта, че моите разбирания за морал в политиката и в живота се разминават коренно от разбиранията на повечето от колегите ми, аз реших и подадох оставка като предцедател на Общински съвет град Симитли, коментира Светла Атанасовска.

Припомняме, че на 24.10.2014 г., подмолно смениха председателят на ОбС-Симитли Светла Атанасовска докато Кметът Апостол Апостолов бе на екскурзия в Испания.

Новият председател на общинският съвет в Симитли е Владимир Христов.

Христов бе избран с мнозинство след като изненадващо на редовно заседание днес 10 общински съветници гласуваха вот на недоверие към общинския председател Светла Атанасовска. Предложението бе направено от послушните съветници на кметът Апостолов, които в началото на заседанието направиха предложение, което бе включено като извънредна точка на сесията и гласуваха дневния ред.

Веднага след гласуване на дневния ред залата напуснаха общинският съветник от групата на „ГЕРБ“, Иванка Иванова и двамата съветници от ПП „ЛИДЕР“ – Валери Манов и Мария Шопова.

От заседанието отсъства и Светла Атанасовска, която е в отпуск по болничен, сесията бе водена от заместник председателят на ОбС Юлия Янчева, която е и общински председател на БСП в община Симитли.

Атанасовска бе свалена от поста председател, съгласно член 24 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. За освобождаване на Атанасовска от председателските й задължения и отговорности гласуваха 10 съветника, като двама бяха против.

Любопитното в случая бе, че от общия брой 17 съветници в местния парламент в Симитли, вече повече от половин година няма пети съветник от квотата на ГЕРБ. След отказа на Петър Ваканин от мястото му в ОбС, последваха отказ и на следващите двама от кандидатската листа на ГЕРБ, които да заемат мястото му. Така реално партия ГЕРБ е с четирима съветници при спечелени пет мандата от вота на избирателя през есента на 2011 година.

Според източник на Pirinsko.com до отстраняването на Светла Атанасовска от председателския пост се стигнало заради влошени отношения с кметът на община Симитли Апостол Апостолов. От няколко месеца време в общината има словесни престрелки между кметът Апостолов и председателят Атанасовска.

Под сурдинка в Симитли се коментира още, че кмета Апостолов е подготвил свалянето на Атанасовска близо от месец време и чрез послушните си общински съветници днес е факт.

За да има оправдание Апостолов заминал на екскурзия в Испания и както винаги той има оправдание, не разбрал или пък най-малкото не присъствал на сесията, коментираха симитличани политическите рокади. /Pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене