Половин милион българи са болни от диабет

диабет

„В България 220 000 души са в преддиабетно състояние”, съобщи националният консултант професор Сабина Захариева, предаде БНР. 18 души всеки ден умират от усложнения на болестта , най-често сърдечно – съдови или бъбречни. Над 32 000 000 болни в Европа са засегнати от захарен диабет. Той винаги е бил приоритет на международните организации, посочи Захариева. Проблемът в България е пандемичен, предупреди тя, защото от близо 500 000 болни българи с диабет, 220 000 са в преддиабетно състояние.

Тази цифра вероятно е много по-голяма, тъй като световните данни сочат, че броят на преддиабетиците е дори по-голям от тези с диагностициран захарен диабет.

Усложненията са най-често сърдечно съдови, бъбречни, слепота. Диабетиците живеят от пет до 15 години по-малко. Една четвърт от пациентите са с добър контрол, но 40% имат усложнения още преди диагностицирането.

„Въпреки тези опити да локализираме ситуацията в България по отношение на захарния диабет, ние нямаме цялостен анализ и сравнение с други европейски страни. Това е един от големите проблеми“, каза Захариева.

Негативен остава резултатът за страната според европейските индекси за диабетни грижи. Лекарите препоръчват да се подобри консумирането на здравословна храна, най-вече нискомаслена, и живот без стрес.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене