Благоевград в челната петица на успешно развиващите се центрове в страната

106325-esen-blagoevgrad-03

Благоевград е един от най-развиващите се областни центрове в страната. Този извод бе направен в изследване на Института за пазарна икономика. Според изследването, базиращо се на регионални профили и показатели за развитие за 2013 година, Благоевград е в челната петица заедно с традиционно силните София, Варна, Бургас и Пловдив. Тези пет областни центрове са и най-слабо засегнатите от икономическата криза, сочат експертите от Института по пазарна икономика, позовавайки се на инвестиционната активност и нивата на заетост в тях.

Сред обективните и основни показатели за икономическа активност са броят на издадени строителни разрешителни за строеж. Според зам-кмета по строителството на община Благоевград Антоанета Робева броят на издадените разрешителни говори сам по себе си. Показателни за инвестиционната активност са издадените 434 броя разрешения за строеж до този момент на 2014г., което е със 191 повече от предходната 2013 г. През изминалата година пък издадените разрешения са 323 броя, което е с 110 повече спрямо 2012 г.

Освен индикация за икономическа стабилност в общината, този строителен ръст говори и за гарантирани работни места и стабилни доходи на десетки работници и техните семейства. Което пък от своя страна води до по-високо потребление, подхранващо по-малките търговски обекти в общината.

 

Инвестиционната активност и тенденцията към устойчив растеж продължават да бъдат част от усилията на кметския екип за повишаване жизнения стандарт в общината. Именно тези усилия бяха заложени в програмата за превръщане на Благоевград в съвременен европейски град.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене