НОВО ДРЪЗКО ПОСЕГАТЕЛСТВО СРЕЩУ СЛУЖИТЕЛИ НА „ДГС САМОКОВ” ОТ РОМИ – БРАКОНИЕРИ

изтеглен файл

Илиян Попов, Георги Митрев, Веселин Даганов и Димитър Павлин са с множество наранявания, след като са нападнати, бити и заплашвани

Четирима служители от „ДГС Самоков” в обхвата на Югозападното държавно предприятие са нападнати и пребити от група роми, хванати да секат незаконно дърва. Инцидентът се разиграва преди дни в землището на самоковското с. Драгушиново. При обиколка на района със служебния джип помощник лесничеят Илиян Попов и горските надзиратели Георги Митрев, Веселин Даганов и Димитър Павлин чуват шум от моторна резачка. Оставят колата и тръгват пеша към гората по посока на звука, където забелязват, че се извършва незаконна сеч от роми.

„Опитахме се да задържим резачката. Взех я и я подадох на Г. Митрев. През това време единият от бракониерите – Зоран Илиев, ме удари с юмрук в главата. Паднах на земята и едвам се съвзех”, пише в рапорта си до директора на ТП „ДГС Самоков” пострадалият Илиян Попов.

Колегите му се отправят към джипа, но на 50 метра от него са пресрещнати и нападнати от около 20 души от ромски произход. Групата, в която има мъже, жени и деца, заплашва горските, че ще ги убият задето са им взели резачката. Един от нарушителите – Славчо по прякор „Бече”,  успява да изтръгне резачката от ръцете на Д. Павлин, запалва я и насочва към горските служители, отправяйки закани. Бракониерите успяват да вземат ключовете от джипа, изкъртват радиостанцията, вземат клупата и марките на служителите на стопанството.

Пристигналите полицаи задържат двама от нарушителите, другите успяват да избягат. По случая е образувано досъдебно производство.

Инцидентът на територията на „ДГС Самоков” е пореден опит за саморазправа с горски служители. Заради безнаказаността на бракониерите посегателствата в района са ежедневие и вече се превръщат в рецидив.

От началото на годината към момента за констатирани нарушения по Закона за горите на територията на „ДГС Самоков” са съставени 89 акта. Задържани са 246  куб. метра едра строителна дървесина, близо 54 куб. метра фасонирана дървесина, 36 пространствени куб. метра дърва, 8 каруци, 6 бр. амуниции, моторен трион и 11

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене