Заграждат пасища и водопои заради радиоактивната вода в село Кръстилци

Dimitar-Dimitrov-Oblasten-upravitel-Blagoevgradsko201

В рамките на един месец, считано от 10 ноември, кметът на община Сандански Андон Тотев и кметският наместник на Кръстилци да предприемат необходимите законови мерки за райониране и ограждане на пасищата и водопоите в землището на селото. При необходимост да се забрани използването на същите за гарантиране здравето и безопасността на хората и животните.

Това разпореди областният управител Димитър Димитров на двамата управници съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за администрацията в качеството им на длъжностни лица, които не трябва да допускат използването на необезопасени общински пасища и места за водопой на животни.

Разпореждането е в резултат на констатации от извършено изследване от Националния център по радиология и радиационна защита /НЦРРЗ/ – София на радиологични показатели на вода за питейно-битови цели от тръба, разположена под каптаж „Хралупата“ в землището на Кръстилци.

Питейната вода в селото по радиологични показатели обща алфа активност и естествен уран не съответства на изискванията на Наредба № 9, е посочено в протокола от 29 октомври.

Както е известно, със заповед на областния управител Димитър Димитров от 5 септември тази година, след сигнал на граждани за замърсяване на водата за битейно-битови цели, беше извършена проверка относно водоснабдяването на селото от междуведомствена комисия с представители на РЗИ – Благоевград, представители от община Сандански и експерти от Областна администрация – Благоевград.

Установено бе, че водохващането към довеждащия водопровод на с. Кръстилци се е извършвало от изтичаща вода по стоманена тръба от галерия „Хралупата“ – бивша мина за добив на уранов концентрат. Също така междуведомствената комисия е установила, че в землището на селото се отглеждат домашни животни, които имат свободен достъп до водоема, разположен под резервоара за питейна вода.

С оглед констатациите от проверката за лошото качество на водата са уведомени министърът на околната среда и водите Светлана Жекова, министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, директорът на ОДБХ-Благоевград д-р Михаил Бащавелов и кметът на Сандански Андон Тотев за изготвяне на становище за трайно разрешаване на проблема с водоснабдяването на с. Кръстилци и лошото качество на водата, предназначена за питейно-битови цели.

На 29-и октомври по искане на областния управител РДНСК Югозападен район извърши проверка по отношение законосъобразното изграждане и ползване на водопровода в Кръстилци. Констатациите показаха липса на всякакви строителни книжа – парцеларен план, одобрен проект и разрешение за строеж.

В момента на проверката е установено още, че съоръжението не се ползва и е прекъснато на две места. Според кмета Андон Тотев за обект „Водоснабдяване на с. Кръстилци“ община Сандански не е одобрила технически проект и не е издала разрешение за строеж на водопровода. Не са издадени акт за узаконяване и удостоверение за въвеждане в експлоатация.

След изтичане на едномесечния срок ще бъде извършена нова проверка на обекта, която да установи дали кметът на Сандански и управникът на Кръстилци са предприели необходимите законови мерки за райониране и ограждане на пасищата и водопоите в землището на селото, предупреди областният управител Димитър Димитров.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене