Сафари и банкет в „Дикчан“ за изпращането в пенсия на горския шеф Св. Михайлов

main_b

Сафари и банкет спретнаха бивши директори на горските стопанства в Гърмен и Сатовча по случай изпращането в пенсия на горския цар в Югозапада Светозар Михайлов.

На тържеството, проведено миналата седмица в ловната база на ДЛС „Дикчан“, са присъствали и кметове от региона. В чест на Михайлов на следващия ден било организирано и сафари, разказаха участници в ловния излет.

Ексдиректорът на „Дикчан“ Евгени Генчев и бившият шеф на ДГС – Гърмен Велизар Чолаков, смятани за едни от най-близките хора на Михайлов, са поели инициативата и основната организация по осигуряване на продоволствената част за събитието.

За два дни почивната база на ДЛС „Дикчан” е била блокирана заради височайшите гости, коментират в Сатовчанско, които се питат дали банкетът за изпращането в пенсия на директора на Югозападното държавно предприятие Светозар Михайлов е бил свързан и с излязлата на светло информация за масовата смъртност при муфлоните в резервата, или пък самият Михайлов е побързал да освободи поста точно поради мистериозното измиране на дивите животни.

Въпреки че шефът на ЮЗДП излезе в пенсия преди седмица, до момента новината все още не е официално оповестена от земеделското ведомство и агенцията по горите. Сдаването на поста се приема в горските среди като изненадващо, тъй като само преди четири месеца Михайлов спечели конкурса за директор с петгодишен мандат.

До провеждането на конкурс за титуляр предприятието ще управлява заместник-директорът Дамян Дамянов.

Седмица след публикацията на ИНФОМРЕЖА за мора сред муфлоните в резервата в „Дикчан“, все още не е ясна причината за смъртта им.

Първоначално от пресцентъра на ЮЗДП обявиха, че животните са поразени от болестта „син език“, а ден по-късно информацията бе опровергана от Областната дирекция по безопасност на храните.

Резултатите от изследваните кръвни проби, взети от умрелите муфлони, показвали, че смъртта им не е причинена от вируса на „син език“. Експертите от ОДБХ – Благоевград базират твърденията си на протокола на Изпитвателна лаборатория „Епизоотични и особено опасни инфекции“ от 23 септември, в който е отразено, че не са установени антитела срещу заболяването.

Взетите проби от фуража, с който са изхранвани животните в „Дикчан“, обаче са показали наличие на плесен в храната. Това пък е установено в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Сагата обаче не приключи с тази констатация, тъй като след два дни от ЮЗДП отново оповестиха, че муфлоните в резервата са умрели от „син език“ и приложиха като доказателство сканиран протокол, под който стоят подписи и на експерти от ОДБХ – Благоевград.

Настояваме да се спази законът и случаят да бъде поет и разнищен докрай от Българската агенция по безопасност на храните, категорични са горски служители и жители на община Сатовча, които се страхуват от бум на вирусни заболявания и зарази и през лятото на 2015 г.

Фуражът за животните в „Дикчан“ се доставя от горското стопанство в Струмяни. На този етап не е известно дали храната е пристигала негодна за употреба, или плесента е резултат от лошото й съхраняване.

Междувременно запознати заявиха, че плесенясалата храна е била заровена в местността „Тузлун“ и месеци наред целият район вонял на мърша.

Читатели на ИНФОМРЕЖА алармираха, че след като случаят е добил публичност, ловните служители са били мобилизирани да издирват умрелите животни, да ги локализират, да им приберат трофеите и да съставят протоколи за смъртта им със задни дати.

От ЮЗДП увериха, че за всеки смъртен случай на муфлон има съставен протокол и са уведомени ветеринарните власти.

Местните жители обаче са притеснени и от факта, че вместо в депото за първична обработка на дивеч в ДЛС „Дикчан“, умрели животни били загробвани и във вододайни зони на територията на сатовчанските села Осина и Ваклиново, което е нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Югозападното държавно предприятие и Областната дирекция по безопасност на храните назначиха цялостна проверка по случая, но има категорично настояване за проверка и от БАБХ за установяване на цялата истина и респективно наказание за виновните лица.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене