Френският посланик влезе в класна стая в Езиковата гимназия, връчи орден на учителката Л. Ризова

53762-632x358

Учителката по френски език в ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ в Благоевград Лиляна Ризова бе удостоена с почетното отличие „Кавалер на Академическите палми“ за изключителен принос в популяризирането на френския език и на франкофонската култура. Орденът, присъден от министъра на образованието на Франция, бе връчен в петък на благоевградската педагожка лично от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който дойде в Езиковата гимназия.

„Много съм развълнувана. Получавала съм и други награди, но тази безспорно е най-голямата в моята над 30-годишна кариера. Целият ми живот е свързан с френския език и култура. Мотивирам и учениците да учат, защото всеки език е богатство, а знанията им ги правят конкурентоспособни“, сподели Л. Ризова. Преподавателката допълни, че приема отличието като признание за труда си, но най-голямо удовлетворение й носят успехите на нейните бивши възпитаници, реализирали се по цял свят.

Френският посланик бе посрещнат в директорския кабинет в благоевградското училище със здравец и питка с мед. Той дотолкова се впечатли от успехите и историята на Езиковата гимназия, че наруши протокола и влезе в класната стая. Провокиран от перфектния френски и задълбочените познания на учениците от 10, 11 и 12 клас, Ксавие Лапер дьо Кабан проведе близо 30-минутен приятелски разговор с тях, като им разказа интересни истории от своя живот. Възпитаниците на ЕГ пък останаха изненадани от отличния български на посланика, който разкри, че покрай съпругата си българка е научил нашия език.

След посещението си в Езиковата гимназия френският посланик се срещна с ректорското ръководство на ЮЗУ „Н. Рилски“ и изнесе лекция на тема „Европейското бъдеще на Балканите“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене