Рок легенда от Перник вегетира в психиатрия след брутална измама

53847-632x358

Животът на рок легендата Стоян Стоянов е тотално преобърнат след тежка катастрофа преди години, поредица от мозъчни операции, а за капак той става и жертва на имотна измама! Днес Стохата, както му викат приятелите, няма дом, нито лични вещи. Живее в… психиатрията в Перник!!!
Преди повече от 15 години китаристът едва оцелява в зверска катастрофа, която слага край на блестящата му кариера, както и на нормалния му начин на живот. Стоян преживява няколко мозъчни операции, вследствие на които остава с ментални проблеми за цял живот. Няма краткосрочна памет, може да не си спомни дори и за близките си. Той е инвалид първа група и приема много силни лекарства.

Преди няколко месеца Стоян бил подлъган от свой „приятел”, който бил често в жилището му, да подпише документи, че продава дома си срещу обещания, че ще го настанят в квартира и ще му плащат наема.

Стохата става лесна мишена за измамниците

които успяват да се докопат до нотариалния акт на апартамента му. При сделката приложили фалшиво медицинско за здравословното му състояние. Освен това прибрали и личната му карта и чрез фалшиво пълномощно и близо година „приятелят” и нищо неподозиращата майка на Стоян получавали инвалидната му пенсия.

Комшии на китариста усетили какво се случва и подали сигнал до прокуратурата и до полицията, но без полза, защото документите са подписани собственоръчно от Стоян. След смъртта на майка му единствената му роднина останала негова първа братовчедка. Именно тя успяла да блокира тегленето на инвалидната пенсия от измамниците. С проблема се запознават и в дирекция „Социално подпомагане”, откъдето обаче обяснили, че капацитетът на единственото в Перник защитено жилище за настаняване на хора с ментални проблеми, е запълнен.

„Този негов „приятел”, с когото уж са били много близки, го отвежда при един нотариус, който се занимава с покупко-продажба на апартаменти и са прехвърлили апартамента, без да му дават пари, без да му плащат абсолютно нищо”, споделя Емил Гергинов, който е роднина на Стоян. Той и други близки до китариста допускат, че в престъпната схема е замесен и пернишки лихвар.

Днес Стоян е без покрив над главата си, багажът му е изхвърлен, жилището – препродадено. Има само дрехите на гърба си

Храни се благодарение на познати. Животът му е ограбен, а по-страшното е, че, освен вещите, липсват и спомените му.

Преди време приятели го намират да спи на пейка в градския парк. В момента те продължават да търсят начини да помогнат на китариста на Милена Славова, група „Ера” и Вили Кавалджиев.

За тежката съдба на китариста говори неговият добър приятел Ивайло. Макар и трудно и по нетрадиционен начин, успяхме да стигнем и до самия Стоян – с помощта на психолог. Пред него Стохата споделя с вълнение сегменти от живота си, както и нагласи за бъдещето. „Той със сигурност е бил много, много силна личност. И сега продължава да бъде, въпреки всичко, което му се е случило. Дори походката му е израз на сила, на енергия, на позиция, на желание. Енергийна личност е, безспорно, със силен заряд! Той е енергия! Стоян е изключително емоционален човек, говори с вълнение, забързан, да не би да изпусне някоя от емоциите, които живеят в душата му. Убеден е, че пак ще свири, пак ще живее с музиката, така, както го е правил преди. Всеки ден приятелите са около него, държат го в кондиция, поддържат духа му. Близки на Стоян сформираха инициативен комитет в негова подкрепа и направиха дискове. Всеки диск е с цена от 10 лева. Всяка бройка е с уникален номер и заради притежателите, и заради статистиката за набраните средства. Рядко се среща така всеотдайна подкрепа, толкова силно желание на хората да му помогнат. Перник се обедини заради Стоян!”, така описва вълнуващата си среща с него психологът.

Приятелят му Ивайло:
ПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО СТОХАТА ДА СИ ВЪРНЕ СПОМЕНИТЕ



– Ивайло, какво се случва със Стоян Стоянов в момента, как е той?

– Работим много за това да му помогнем, с каквото можем. Засега нещата вървят към добре, но да видим докога. Но с него е трудно да се свържете… Дали сме му телефон, но той не си спомня даже кои са му близките хора. Просто няма да отвърне. Но иначе той не е сам. Приятелите сме около него, взимаме го от психиатрията, отиваме в едно кафене в центъра на Перник, за да правим възможното той да възвърне спомените си. Доколкото е възможно… Със Стохата сме близки приятели, свирили сме заедно някога… Но той има много приятели!

– Как започва целият обрат в живота на Стоян, за да стигне днес един толкова талантлив китарист и човек в психиатрия?
– Той претърпя тежка катастрофа и четири мозъчни операции след нея. Беше в кома и всъщност едва са спасили живота му. Той не е добре още оттогава, а са минали вече 15 години. Той едва ли ще се подобри, но по-лошото е, че в момента няма къде да живее… Това е по-страшният проблем сега. За другото сме наясно, че няма как да се оправи.

– Как се е случила въпросната катастрофа, той ли е шофирал?
– Не, само се е возил в колата. Бил е с приятелката си, която е шофирала. Станала е по време на движение някаква авария с колата, вследствие на която автомобилът се преобръща, и така… Страшна работа! Той получава тежки последици за цял живот.

– А приятелката му как е?
– На нея, като по чудо, нищо й няма.

– А къде е тя сега? До него ли е все още?
– Не, не е до него.

Опита се да бъде, но майка му не й позволи…

когато беше жива. След това и майка му почина, преди две-три години, а жената вече си има друг живот, от 10 години е в Америка. Обажда се, чуваме се, изпраща пари оттам, за да му помага… Ние продължаваме да му търсим жилище.

– Как се случва така, че му отнемат жилището?
– Излъган е от човек, когото е смятал за свой приятел. Нямам представа как точно е станало. Но е подписал документи, пълномощни и т.н. И му е взет апартаментът. А ние просто много късно разбрахме…

– Как е могъл да подпише с лека ръка такива документи?!
– Нямам представа, но е факт, че му е издадено свидетелство от ТЕЛК, че е… нормален, че може да подписва и всичко нужно за целта. Как – не е ясно?!… Подправени истории, с нотариус, с когото трябва… Мафия! Всичко е направено, за да му вземат единственото, което е имал – жилището му.

– Разбра ли се кой е човекът, който стои зад измамата – твърдите, че е бил „приятел” на Стоян? Човек не се доверява на всеки, колкото и лековерен да е…
– За съжаление, не се знае кой е… А и ние не сме разследващи органи. Подали сме жалби, всичко, има си органи, да се занимават. Ако могат, разбира се…

– Самият Стоян доколко съзнава към този момент, че е бил измамен?
– Да, това го осъзнава. Разбрал е, че е измамен и че са му взели апартамента. Но не това го срина психически… Всъщност той иначе си е добре, просто не помни, много неща не помни след катастрофата. Но загубата на краткосрочна памет е следствие от операциите, не може да се оправи. Психологически нямам представа как би могло да му се помогне, по-важното е да му се намери покрив над главата. И хората да му обръщат малко внимание, защото, колкото и да не е добре, той има нужда от грижи, от контакти, от някаква съпричастност.

– Беше писано из медиите, че Стоян е спял на пейка в парка, когато сте го намерили?!
– Да, така го открихме…

спеше на една пейка в парка

Всъщност, полицията го намери. И в момента живее в психиатрията в Перник, защото няма подслон. Сега се борим с общината, за да му дадат общинско жилище… Ако не – отворили сме банкова сметка, събираме пари, за да му наемем някакво жилище.

– Къде са всичките му вещи, покъщнината?
– Негов псевдоприятел ги е прибрал… същият, който е живял временно при Стоян, в дома му. Ние не го познаваме този човек. И в един момент въпросният „приятел” изчезва, изчезват вещите, всичко изчезва.. Добре че поне някоя друга китара му прибрахме… В момента сме до него, даваме му дрехи, добре е. Но няма нищо лично, освен лична карта. Извадихме му такава… поне да се знае, че съществува…

– Помагат ли му хората, какви са наблюденията ви до този момент? Стоян не е небезизвестен китарист – свирил е с рокпевицата Милена, и не само с нея…
– Помагат му, но точно кой и колко, нямам представа. Но Стоян има много приятели не само в Перник, а в цялата държава. И той, и ние, се познаваме с много музиканти, свирили сме заедно. Стоян и с Милена е свирил, и с Фънки, и с Максим Горанов от „Диана Експрес”, и в чужбина е свирил… Къде ли не! Много хора го познават, има такива, които са заинтересовани, обаждат се, помагат кой както може.

– Знаете ли, замислих се за концерта, който бяха организирали в Бургас за Гого от „Тоника”, за да му помогнат със средства за лечението, преди той да си отиде от този свят… роксредите, а и като цяло музикалната гилдия не може ли да се обедини и в подкрепа на Стоян Стоянов?
– Мислили сме по този въпрос, но точно кога ще стане, чисто организационно, не знам… Но говоря за нашата и за неговата група, в която е свирил. Мислим по въпроса, но първо да му намерим покрив.

Китаристът Стоян Стоянов:
Аз знам кой съм! И ще бъда!


– Стояне, как си? Как се чувстваш в този момент?
– Добре, съм, не се оплаквам. Знам кой съм. И ще бъда! Ще остана още малко в отделението, после ще изляза. Малко ми остава тук. Николина (братовчедка на Стоян, б.а.) и мъжът й ми съдействаха, за да вляза тук. Знам, че те искат да ми помогнат.

– Виждам, че имаш много приятели, буквално не те оставят сам. Чувстваш ли се обаче понякога самотен?
– О, аз имам много приятели, много са! Ние отдавна се познаваме с тях, виждаме се, говорим постоянно. Те са около мен, заедно сме във всичко… Тук Стоян се връща назад във времето, когато е бил по работа в Скандинавия. С групата били на някакъв кораб, на който се качил и Уили Нелсън (американски кънтри певец – б.а.)със съпругата и двете им деца. Останал силно впечатлен от тази среща. И продължава за впечатленията си. Като най-знаменателен момент от живота си досега Стохата определя момента, в който е пипнал първата си китара „Фендер”. „Случи се на абитуриентския ми бал. Невероятен момент! Дойде мой приятел, донесе ми тази китара и няма да забравя как ми я подаде, как я държах в ръцете си и какво беше вълнението, което премина през мен! За първи път пипнах „Фендер” китара тогава… Майка ми беше купила тогава едно пиано, струваше 1400 лв., но само бършехме прахта, защото моят инструмент беше китарата! След това продадохме пианото”, връща лентата с вълнение Стоян. Емоциите преливат една в друга, а в следващия момент китаристът споделя, че ненавижда наркомани, хора, които съзнателно вредят на себе си. „Този се друсаше… онзи се друсаше. А аз не желая да имам нищо общо с наркомани”… Оттук се прехвърля в друг спомен – когато с майка му преди години били в Русия. „През 1974 г. бяхме с майка ми на екскурзия в Русия. Бях много впечатлен от Кишинев, там имаше подземни катакомби. Бащата на екскурзоводката, която ни развеждаше из забележителностите, беше българин. Тя се обърна в един момент с усмивка към мен и каза: „Внимавай, да не се загубиш”…

– Какво помниш от последните няколко години от живота си?
– В момента не мога да кажа нито много добро, нито много лошо. Чувствам се добре, не се оплаквам. Това е и фразата, която според психолога Стоян използва най-често, докато говори. Той не се оплаква. Не говори за нищо негативно, за нищо лошо, а е настроен силно енергично. Мисли с позитивна нагласа за бъдещето и за всичко, което му предстои в него… Малко преди да го върне в отделението, след разговора, Стоян моли психолога да се отбият до вестникарския павилион, откъдето си купува судоку и химикалка. Оказало се, че редовно си взимал судоку – очевидно за да тренира мозъка, мислите си…

– Има ли ситуации, за които съжаляваш? Моменти, които ти е трудно да задържиш за дълго в съзнанието си?

– Не. Всеки преживява нещо, всеки има своите трудни моменти… Аз не се оплаквам. Знам, че ще бъда. Всичко ще се подреди… Знам какво се е случило, че е имало катастрофа, но това може да се случи на всеки. Никой не е застрахован…

– Свирил си с много известни имена от родната музикална сцена. Едно от тях е Милена Славова и група „Ера”. Спомняш ли си този период?

– О, да, да, помня този период, прекрасно беше! Помня и Милена /”Неам нерви… ох неам нерви…” – в този момент запява малко от емблематичната песен на рокпевицата/. Свирих с групата още от самото начало. Свирил съм с много китаристи, усещането е несравнимо! С Димитър Ковачев – Фънки например, с Чико, но след това той замина със съпругата си за Америка… Музиката, китарата, е целият ми живот! Преди време един мой приятел, Васко, ме среща и ми казва: „Ти не можеш да стоиш без работа, трябва да направим нещо…”, вдигна няколко телефона, след което отидохме в Плевен на участие, а оттам – в Гренландия. Там стояхме три месеца, беше късна есен. Познавам се добре и с Марги Хранова, тя има хубава вила в Брезник, втората къща вдясно от пътя, красива, на два етажа… Тя е много хубав човек, естествен…


ДОСИЕ:

Стоян Стоянов е една от легендите на родния рок. Сформира някои от най-известните ни банди през 80-те и началото на 90-те като “Флирт” и “Bad city”. Свирил е с Милена, група “Ера”, Фънки и Вили Кавалджиев. Няколко години работи в Скандинавия с Фънки. Признат е за един от най-добрите соло китаристи по онова време. Стоян Стоянов е първият наш музикант, даван по MTV.


В социалната мрежа Фейсбук е създадена страница „В подкрепа на Стоян”, в която всеки може да проследи нестихващия интерес и стремеж на познати и непознати да помогнат на Стоян Стоянов./ШОУ/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене