Червен код за валежи на границата ни с Гърция

83523-dajd-esen

На много места в страната се очакват валежи днес. По-значителни ще бъдат те в Рило-Родопската област, предупредиха от МОСВ.

В Рило-Родопската област количествата ще бъдат между 15-25 л/кв.м, на повечето места в страната ще са между 5 и 10 л/кв.м, а в Дунавската равнина – между 1 и 5 л/кв.м. За днес и утре на гръцка територия до границата с България е обявен червен код за дъжд и гръмотевици.

В Западна и Централна България ще има слаби превалявания.

Днес се очаква да започнат да се повишават нивата на реките в Западна и Централна България, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд. По-значителни ще бъдат повишенията в Рило-Родопската област при р. Марица – горно и средно течение и съответните й притоци (реките Крива река, Яденица, Чепинска, Тополница, Луда Яна, Стара, Въча, Пясъчник, Чепеларска, Стряма); р. Арда – горно течение и съответните й притоци (реките Елховска, Черна, Върбица); р. Места – долно течение (приток река Брезнишка река); р. Струма – долно течение (притоците й реките Цапаревска и Лебница).

В неделя преваляванията ще бъдат по-слаби и на по-малко места. Количествата на валежите в Южна България ще бъдат между 5 и 10 л/кв.м., а в Северна – между 1 и 5 л/кв.м. За понеделник не се очакват валежи.

Червен код означава, че времето е много опасно. Прогнозирани са изключително интензивни опасни метеорологични явления. Възможни са големи материални щети и нещастни случаи, може да възникне и опасност за живота. Следвайте нарежданията и всички съвети на компетентните органи и бъдете готови да извънредни мерки.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене