Игумен се жали от пропаднал път

88969-Rojenski-manastir

От липса на адекватно държавно отношение се оплака игуменът на Роженския манастир Епифаний. В началото на месец април миналата година пропадна част от пътя към светата обител, който се намира в края на село Рожен. Община Сандански направи проект и кандидатства в Комисията за възстановяване и подпомагане към МС.

„Ние всеки ден се трудим да запазим духовното, да запазим вярата на хората. А толкова време не се прави нищо, за да оправят шосето към нашия манастир“, каза игумен Епифаний пред „Стандарт“.

Той даде пример с пътя за Банско, който рухна на 25 октомври, а вече се осигуриха 950 000 лева за неговото укрепване и работата започна. В същото време монасите чакат повече от година и половина някой да реши проблема с достъпа на миряните до манастира, който е най-голямата света обител в Пиринския край. Много от поклонниците са възрастни и болни хора, за тях катеренето пеша нагоре в продължение на повече от километър е непосилно, твърдят божите служители. В протежение на 30 метра след село Рожен шосето е хлътнало с 2 метра надолу. Под асфалтовата покривка на пътя има кухина и съществува опасност някоя кола да пропадне. Заради това този участък е затворен за моторни превозни средства. Никакви коли не се пропускат. Единственото изключение е за специализираните автомобили – линейки, пожарни, полицейски патрулки, ако се наложи да стигнат спешно до светата обител, категорични са от община Сандански.

„Не е нормално държавата да нехае за решаването на проблема. А миряни да не могат да стигнат до манастира и да запалят свещ, да се помолят на бог за здраве и благоденствие“, смята игумен Епифаний.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене