Без категория

Иконом Георги Касапинов е Будител на 2014 година в община Банско

  IMG_1366

   В  присъствието на учители, духовници, читалищни и музейни деятели, и творци на словото, кметът на Банско Георги Икономов връчи наградата „Будител на годината” – Банско 2014 на иконом Георги Касапинов. Носителят на престижното звание, което се връчва за трета поредна година, бе определен от комисия, която разгледа подадените от гражданите на общината номинации. Иконом Георги Димитров Касапинов е свещеник, общественик,  дългогодишен ръководител на детска фолклорна група към читалище ”Никола Вапцаров” – гр.Банско.  Негови възпитаници продъжават своето образование в музикалните училища и институти на страната. Роден и израсъл в гр.Банско, закърмен с читалищното дело, иконом Касапинов е самодеец, преподавател и активен участник в обществено-културния живот на града.

„Благодаря Ви, че сте оценили моя труд през годините, но наистина не съм очаквал такова признание. Ще продължавам да работя за развитието и благото на града ни, защото всички ние трябва да съхраняваме  традициите и народното творчество на банскалии“ – каза  развълнуван отец Георги.

На тържествената церемония бе присъдена и почетна награда за будителска дейност в Община Банско. Заслужено,  градоначалникът я връчи на д-р Тодор Петлов  за неговия принос в проучването и опазването на историята, бита и културните ценности на Добринище, като неразделна част от духовното развитие на българския народ. Многогодишните му  изследвания са събрани в книгата „Добринище” , издадена през 2014г. Роден и израсъл в гр.Добринище,  д-р Петлов е наследник на възрожденски род, златен медалист, награждаван с многобройни отличия в областта на медицината, любител-ботаник, краевед с удивителна ерудиция и интереси в различните области на знанието.

„Човек трябва да бъде буден, да твори и да оставя труда си на поколенията. Трябва да обичаме книгата и да носим в сърцата си будителството. Трогнат съм от честта, която ми оказвате днес“ –обърна се към присъстващите д-р Петлов. Той подари на градоначалника копие от Официален документ от 1841г. на турските власти, с който за първи път те признават, че на територията на Османската империя има българско население.

В края на церемонията, Икономов пожела на двамата носители на престижните награди много здраве, все така да продължават да творят и активно да участват в културния живот на общината.

IMG_1400

IMG_1392

IMG_1380

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене