Топ Преса: НПО срещу корупцията в сигнал до Топ ПРЕСА:

main_b

Бившият червен депутат Емил Костадинов в схема с пелетна фабрика в Симитли и горски директор за над 500 000 лева?

Докато бил във властта, Костадинов колил и бесил в сектора на ДГС Симитли, плашил с уволнение и репресия с директни сигнали до Сергей Станишев

За една година упра­вление на кабине­та Орешарски доста мест­ни бабаити напра­виха та­кива пора­зии в опре­делени сектори с назна­чения и схеми за лич­но облагодетелстване, че ще тряб­ват години раните от тези поразии върху държавната администрация да зарас­нат. Такъв бабаит ли е бившият депутат Емил Коста­динов, питаме ние, след като в ре­дакцията ни постъпи сигнал за това, че благоевградския номенклатур е  ковал афери за лично облагодетелстване в съдружие с бизнес­мен от град Симитли, който има фабрика за пелети. Според текста в сигнала, Костадинов репреси­рал тогавашното ръко­водство на ДГС Симитли със заплахи за уволнение и репре­сия да „отворят дупка“ и да снабдя­ват производителя на пелети с нуж­ната му суровина, за която да плаща разликата между це­ната, на която е купен мате­риалът и реална­та му стой­ност е преве­дена на фирма­та, близка до Костади­нов. Разследва­щите трябва да установят именно това.

Въпросният сигнал е подкрепен с друга подобна схема, в която ста­ва въпрос за обявена обществена поръчка за печат на рекламни ма­териали, които обаче съществували само по документи.

Практиката на бившия депутат не била само в района на Симитли да прави пари, но засега експертите от НПО разполагали с факти само по тази линия. Те обещават скоро да разкрият сигнали от Костадинов директно до лидера на БСП тогава Сергей Станишев, в които той опъ­вал локуми и „скандални разкрития“ срещу техни партийни назначения в Югозапада, които отказвали да му се подчинят. В това число има сигна­ли и срещу регионални полицейски началници, които категорично не ис­кали да опъват чадър над една или друга схема.

Накрая, но не и на последно място, общата стойност на ощетяването на държавата по линия на град Симит­ли е изчислена от експертите на НПО-то на над 500 000 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене