Топ Преса: БЧК – Благоевград, в далавера за милиони: Дават на бедните развалена храна!

photo_verybig_674080

Опасни храни с изтекъл срок на годност е раздавал БЧК в Благоевград на крайно нуждаещи си хора. Хиляди развалени консерви и тонове мухлясал ориз са открити в складовете на организацията. Голяма част от продуктите вече са били раздадени на бедните.

Ръководството на БЧК в Благоевград се разследва в момента за крупната дала­вера с храните за социално слаби. Годните продукти за бедните са били подменени с такива, които вече са извънсрока на годност. Качестве­ните храни са били прода­дени на магазини. Въпреки опасността за здравето на хората, които получават по­мощи от БЧК, ръководство­то е предпочело да прибере печалба от стотици хиляди левове.

images

На храните от БЧК разчи­тат пре­димно пенси­онери, както и са­мотни майки с малки деца. До сега не са известни случаи на починали от консумацията на отровнитехрани, но рискът е напълно реален. В пакетите с ориз сабили открити умрели насе­коми, а зърната били потъмнели от мухъл. Всички про­дукти от складовете на БЧКв Благоевград са били из­зети за унищожение и сега хиляди бедни хора остават без храни­телните помощи.

Съмнението, че ръководството стои зад далаверата, се пораждат от факта, че документите за продуктите са под­правени и пише, че годността е до 2015 г.

Директорът на БЧК в Благоевград Йор­данка Стойчева от години е компроме­тирана заради подо­зрения за корупция и злоупотреби, но въпреки това е нес­меняема на поста, шушукат местните.

Преди няколко месеца пък, покрай събирането на помощи за пострадалите в Аспарухово, Варна, Добрич, хората негодуваха, че офи­сът на БЧК бил непрекъсна­то затворен и няма къде и на кого да оставят вещи, храни, които искат да дарят за по­страдалите.

В тази връзка, младият благоевградчанин Радослав Климентов предприе добро­волческа акция за събиране на помощи за пострадалите от наводненията във Варна и Добрич. Идеята му дошла спонтанно и изпратил вед­нага запитване за своето намерение до сайта на БЧК.

„Не получих отговор, а и видях, че нищо не се пра­ви в Благоевград, реших да действам самостоятелно“, казва Радослав. В интернет той призовал всички свои съграждани и приятели да помогнат с каквото могат, пуснал дори снимка на до­броволческия пункт.

Парадоксалното в цялата ситуация е, че това не е пър­вият случай в Пиринско, в който някой иска да помог­не на пострадали, а от БЧК – Благоевград не му подават ръка.

Така абитуриентката от Сандански Маринела Апос­толова пропътувала раз­стоянието от курортния град до офиса на БЧК в Благоев­град, за да чуе от директора на Червения кръст Йордан­ка Стойчева, че ако иска да помогне, може да изпрати SMS, защото към момента било преценено, че няма нужда от храни и дрехи.

Така обикновено офисът на БЧК в Благоевград е за­творен, никой не отговаря на телефона, никой не връща отговор и ако се изпрати съ­общение на сайта, то е безус­пешно. Няма и закачени из града или дори на витрините на официалното представи­телство в Благоевград ня­какви съобщения, които да известяват за дарителски и доброволчески инициативи. Т.е., ако хората от Пиринско решат да изпратят помощ, трябва да се самоорганизират…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене