С пъстра изложба дават почит на будителите в община Симитли

65e012200c7690547496898ecaa41308_L

Живата емблема на община Симитли- Николай Кашев подреди петдесетина платна в изложбената зала на читалището в град Симитли в навечерието на 1-ви ноември – денят на народните будители.

Изложбата е своеобразен поклон пред делото и всеотдайността на будителите, които празнуват на 1-ви ноември. Таченият от малки и големи преподавател, учител-художник и почетен гражданин на Симитли- Николай Кашев, будетел на съвремието ни представи изцяло нови платна, които е сътворил за последните четири години. Самият той сподели, че „с тази изложба иска да покаже, че изкуството все още е живо”.

В интересна композиция от картини творецът показва, както характерните икони със собствен почерк, така и натюрморти. Пейзажи от китните села в симитлийска община красят изложбената зала на читалището. Изложбата съдържа и абстрактни платна, които привлякоха голям интерес у гостите при откриването на изложбата.

“1-ви ноември е един от истинските дни на България! Всички свои върхове България дължи на тях- народните будители! Те са светли личности, пред които можем само да се преклоним”, с тези думи заместник кметът на община Симитли Евгения Георгиева откри изложбата на именития художник и будител на новото време Николай Кашев.

Откриването на изложбата в навечерието на Деня на будителите събра общественици, граждани много деца, ценители на изкуството от симитлийска община.

Николай Кашев благодари за вниманието и отношението към изкуството, което показаха многото гости на откриването на изложбата му, призна, че у него я има вярата, че младите ще продължат делото му и си пожела един ден и той да се радва на успехи на млади таланти от симитлийска община.

Николай Кашев е роден на 7 септември 1941г. в село Лещен, общ. Гърмен. От 1972 до 2005 година, работи като преподавател по изобразително изкуство в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в град Симитли. През 1986 година е удостоен със званието „Първенец” на Министерството на народната просвета. През 2002 година Николай Кашев е обявен за „Областен учител на годината”. Като будител на новото време той е предал обичта към изкуството на много свои ученици и доказателство за това са множеството награди в конкурси за детска рисунка.

Преди 51 години започва творческата дейност и до днес има повече от 12 самостоятелни изложби в страната и чужбина, а негови картини и икони има в десетки страни по целия свят. „Нека не забравяме, че да си будител на новото време е мисия, а страната ни днес има нужда от такива, които да припомнят на народа духовните ценности, да повдигат самочувствието му, за да може да отстоява правата си в нова обединена Европа”, каза Кашев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене