Фалстарт на делото „Вапцарови“ срещу община Банско

52711-632x358

Делото на потомците на племениците на поета Никола Вапцаров срещу община Банско бе възобновено вчера от Окръжен съд – Благоевград. Предмет на делото е иск на Мая, Никола и Борис Вапцарови в реституирания музей „Никола Вапцаров“ по Закона за собствеността като невладеещ собственик срещу владеещ несобственик, в който се претендира обезщетение с главница от 258 432 лв. за неправомерно обогатяване, което с лихвите надвърля половин милион лева. От своя страна община Банско е завела насрещен иск за 1, 500 млн. лв. към Вапцарови, които вложила в строителни работи за ремонт и поддръжка на музея.

Преди две години съдия Румяна Бакалова временно спира делото заради друг висящ спор за правото на собственост за същия имот и сграда между Вапцарови и държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие. Мотивът на съдията е, че този спор е преюдициален и трябва първо той да се разреши, тъй като ако се установи, че трето лице е собственик, то несобственик не може да получи обезщетение, защото липсва неоснователно обогатяване. След като Вапцарови печелят делото и има окончателно решение на ВКС, вчера трябваше да стартира спряното преди 2 години дело за въвод във владение. На заседанието се явиха баща и син Никола и Никола Вапцарови с адвокат Арабаджиева, а интересите на община Банско брани адвокат Димчева. Още в самото начало съдийката обяви, че няма да бъде даден ход на делото, поради липса на решение на Софийски апелативен съд по частната жалба на община Банско, която е поискала по делото да бъде конституирана като трета страна помагач Министерство на регионалното развитие. Адвокат Арабаджиева се оплака, че община Банско е представила нечетливи копия на договори с фирма „Стил строй“ ООД за 2007 и 2008 г., заради което не са взели становище. Съдията задължи общината да престави четливи копия за следващото заседание. Дата за насрочването му вчера не бе определена, тъй като съдията не можеше да прогнозира кога ще има решение на САС, заради което вчера ход на делото не бе даден.

Иначе вчера Никола Вапцаров-младши словоохотливо обясни отново пред медиите в резюме съдебната сага за имота, която трае вече 22 години. „ Ние имаме няколко срещи с настоящия кмет на община Банско, който е отворен за партньорството, което предлагаме – смесен музей. Знаем, че той е наследил делото от предишния кмет и ще трябва да го приключи. Независимо от крайния резултат, ние ще постигнем споразумение с община Банско, защото целта ни е да направим модерен музей на Вапцарови, който ще се издържа от таксите, които се генерират. Размерът на обезщетението, за което претендираме, ще се определи от експертизата, която настояваме да бъде допусната по делото“, обясни 30-годишният Никола Вапцаров, който на последните избори се кандидатира като независим депутат, но получи едва 425 гласа. Той оспорва законността на изборните резултати, като заведе дела в Конституционния съд и Софийски градски съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене