Късат договора на „Актор“ за автомагистрала „Струма“

94319-LOT-4-magistrala-Struma-02

Държавата обявява търг за нов изпълнител

 

Държавата ще прекрати договора на гръцкия строител, който забави строежа на част от магистрала „Струма“, и ще обяви търг за нов изпълнител. Това съобщи пред вестник „Сега“ министърът на транспорта Николина Ангелкова. Става дума за лот 4 от аутобана между Сандански и Кулата. Този последен участък от магистралата трябваше вече да е готов, а е изпълнен само наполовина.

„Гръцката фирма „Актор“ има сертификат за форсмажор, затова срокът на договора бе удължен. Но успоредно с това ние бяхме изпратили анекс, с който поискахме строителят да докаже мобилизация на ресурси, да промени строителната и технологичната програма и писмено да поеме ангажимент по тези условия. По време на проверка заедно с екип на пътната агенция и на финансиращата програма „Транспорт“ се убедихме, че няма насочени допълнителни ресурси. Получено е писмо, с което изпълнителят не приема анекса. Затова предстои прекратяване на договора“, обясни Ангелкова. Тя обаче е убедена, че по-малкият риск е нова процедура за доизграждане на магистралата да започне сега, вместо догодина отново държавата да е изправена пред неизпълнения проект. И допълни, че „трябва да бъдем реалисти и да си признаем, че това е единственият изход“.

Припомняме, че поредният удължен срок на строителя изтече на 15 октомври, а нито 15-те километра до гръцката граница са завършени, нито беше взето решение какво да бъде предприето от институциите. В края на септември инспекция от министри и пътни шефове на обекта показа, че трасето е прокарано, но предстои още около 4 месеца работа за окончателното му довършване. Предупреждението, че ще бъде наложена глоба от 1 милион лева върху договора на стойност 56 милиона лева, също не даде резултат. Не бе поет и ангажимент за наваксване на закъснението. Ако не се вземат мерки и тази отсечка не се довърши, България рискува да изгуби финансирането за последния и най-труден участък от магистралата – през Кресненското дефиле – през следващия програмен период.

 

ПРАВИЛА

Предстои обявяване на нова открита процедура за избор на строителна компания. Според разчетите на експертите дори и търгът да бъде съпътстван от обичайните обжалвания, има време обектът да бъде приключен в рамките на срока за усвояване на средствата по програма „Транспорт“ от програмния период 2007-2013 г. – края на 2015 г. От Камарата на строителите в България очакват след около 6 месеца да започне реалното доизграждане на участъка. Ако сметките на експертите са верни, то той ще е готов след около година. Лошата новина за местните хора е, че ще трябва да изтърпят още цяла година трафикът към гръцката граница да минава през малките населени места в Петричко и през самия град Петрич. Остава неясно как и дали „Актор“ ще компенсира тези щети, които едва ли могат да бъдат покрити само с глоба.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене