Без категория

Днес ще удари първият звънец на 43-ото Народно събрание

95000-parlament

Първият звънец на 43-ото Народно събрание ще удари днес в 14:00 часа. Едва около 1/3 от депутатите се оказва, че са дебютантите в този парламент. Най-многобройни ще са хората на ГЕРБ – 84 депутати, следвани от БСП и ДПС – с един депутат разлика. Най-малобройни ще са групите на „Атака” и АБВ.

В 43-тото Народно събрание ще има силно мъжко присъствие – 194 ще са мъжете, срещу 46 дами. Най-много представителки на нежния пол има в партията на Бойко Борисов – там съотношението е близо 1 към 3 в полза на силния пол. Жените в БСП са едва 5, в ДПС – 4, а само по една дама има в „Атака” и АБВ.

Жена е и най-младият депутат в 43-тото Народно събрание. Това е 24-годишната Калина Балабанова от „Атака”. Най-възрастният народен представител и в този парламент е актьорът Стефан Данилов. Именно той ще има честа да открие Народното събрание и ще бъде временен председател до избора на титуляр.

Стефан Данилов обаче е най-възрастният, но не и най-опитният парламентарист. Трима са доайените в този парламент – Янаки Стоилов, Ангел Найденов и Георги Божинов. С мандат по-малко са лидерите на ДПС Лютви Местан и на БСП Михаил Миков, както и червеният депутат Димитър Дъбов.

В този парламент, освен доста опитни парламентаристи, има и някои доста нашумели имена в публичното пространство. Отново депутат от ДПС в 43-тото Народно събрание ще бъде Делян Пеевски, чийто избор в предишния парламент за шеф на ДАНС буквално взриви държавата и изкара хиляди на протест с въпросът „Кой“.

Друг народен представител провокира протести още преди да е влязъл в парламента, а именно Александър Методиев, по-известен като Бат’ Сали, който беше избран с малко над 800 гласа подкрепа в Кюстендилско. Протестите по темата продължават и до днес с искане ДПС да оттегли своят депутат. Това така или иначе не стана.

Така ще изглежда парламентът, който обаче изглежда обречен, предвид вчерашната реплика на Бойко Борисов за нови избори на 1 юли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене