Шефът на РИО О.Соколов докладва на комисията по заетостта за състоянието на училищата, новия прием и нови паралелки в Пиринско

соколов

На заседание комисията по заетостта в Благоевград бе изслушан доклад за състоянието на училищата, прием на ученици и откриване на нови паралелки на директора на регионалния инспекторат по образовани Огнян Соколов . Ето част от доклада на Соколов :Училищата на територията на област – Благоевград, в които ще се осъществява държавен план-прием за учебната 2014/2015 г. по смисъла на Наредба №11/28.03.2005 г. за приемане на ученици в държавни и в общински училища са разпределени по следния начин:
професионални гимназии – 17;
профилирани гимназии – 4;
гимназии – 2;
помощно училище – 2
средни общообразователни училища – 23
През учебната 2013/2014 година предстои да завършат седми клас 2891 ученици, а основно образование – VІІІ клас – 1693 ученици, за сравнение през учебната 2012/2013 са завършили съответно – VII клас -2981 ученици, VIII клас – 1512.
За учебната 2013/2014 г. след завършено основно образование са реализирани 61 общообразователни /29/ и професионални паралелки /32/ – дневна форма на обучение, както и 5 професионални паралелки – задочна форма на обучение, закрити са 12 паралелки.
След завършен седми клас, за учебната 2013/2014 г. са реализирани 49 профилирани /31/ и професионални /18/ паралелки, закрити са 12 паралелки.
За учебната 2014/2015 г. след завършен седми клас са заявени 38 профилирани и 23 професионални паралелки, общо 61 паралелки. След основно образование са заявени 36 общообразователни паралелки /17 профилирани и 19 непрофилирани/ и 43 професионални, от които 3 за ученици със СОП /една в ПГТО, две в ПУ – гр. Г. Делчев и с. Долно Драглище, общ. Разлог/, общо 79 паралелки.
Съгласно чл. 3, ал.1 от Наредба №7/29.12.2000 г. за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена, броят на паралелките в училищата, както и броят на учениците в тях се определят от директора. Това им дава основание да предлагат запазване или завишаване на броя паралелки след завършен седми клас и основно образование.
За учебната 2014/2015 г се предлагат следните нови професии/специалности:
Благоевградска професионална гимназия, гр. Благоевград – техник по транспортна техника/автомобилна мехатроника, след завършено основно образование;
Професионална гимнази по текстил и облекло, гр. Благоевград – ресторантьор/кетъринг – след завършен VII клас;
Професионална гимназия по маханизация на селското стопанство „П. Кр. Яворов”, гр. Гоце Делчев – монтьор на транспортна техника/автотранспортна техника;
Професионална гимназия по транспорт, гр. Разлог – икономист/икономика и мениджмънт.
Съгласно писмено искане на изпълнителния директор на „Благоевград –БТ” АД от Благоевградска професионална гимназия са заявени две паралелки, както следва:
след завършен VII клас – техник по автоматизация/автоматизация на непрекъснати производства;
след завършено основно образование – машинен техник/технология на машиностроенето.
Видно от предложените заявки от училищата в Приложения №4-00 и №4 ПОО и анализът на данните от Приложения №3.1-00, №3.2-00 И №2 ПОО, директорите на училища в общини Благоевград, Банско и Разлог предлагат обем паралелки, несъобразен с броя на завършващите през 2014 г. учениците, и изпълнения прием за миналата учебна година.
Предложенията за държавен план-прием по професии и специалности за следващата учебна година са направени съобразно утвърдения от министъра на образованието списък на професиите за професионално образование и обучение и в стремеж за съобразяване с търсенето на кадри на пазара на труда. Избегнато е предлагането на прием по едни и същи професии и специалности в две или повече училища в една и съща община. Запазва се броя на заявените професионални паралелки за задочна форма на обучение.
Обявените много места за кандидатстване след завършен седми клас и завършено основно образование води до разпиляване на ученическия потенциал, до паралелки с минимална пълняемост – 18 ученици, което носи работни места, но не носи финансиране.
Проблемът с приема след завършено основно образование ще става все по-сериозен, тъй като броят на приетите ученици в профилирани и професионални паралелки след седми клас се увеличава и на практика остават много малко ученици, които ще кандидатстват след осми клас.
Направеният анализ на предложенията за прием на ученици след седми клас и завършено основно образование в общообразователните и професионалните училища на областта откроява липсата на обективен подход на директорите при планирането на ежегодния прием на ученици. Това несъмнено ще доведе до закриване от страна на Регионален инспекторат по образование-Благоевград на голям брой паралелки в различните етапи на класиране и записване на учениците.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене