Публични лектории по проект „Докторантски филологически център“ в ЮЗУ

main_b

ОТ РУБРИКАТА „СТАНИ АВТОР“

През месец септември във Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград се проведоха две академични лектории по проект „Докторантски филологически център“.

На 15 и 16 септември 2014 г. в ЮЗУ „Неофит Рилски“ се проведе поредната академична лектория, която е в рамките на проект ОП „Развитие на човешките ресурси“. Гост лектор беше доц. Валентин Гешев, който изнесе лекция на тема „Има ли загадка в произхода на славяните“.

Доц. Гешев представи твърдения и факти, много от които не са известни на широката общественост, като това предизвика интерес сред студентите и докторантите, които посетиха срещата.

На самата лектория, освен студенти и докторанти от проекта „Докторантски филоогически център“, присъстваха и проф. Магдалена Панайотова, която е ръководител на проекта, доц. Антони Стоилов и доц. Елена Тачева, които са координатори на проекта.

На 26-и и 27-и септември в ЮЗУ „Неофит Рилски“ се проведе публична лекция на тема Дискурсът на научното изследване. Лектор беше проф. Ангел Петров от Софийския университет. Мероприятието беше организирано по проект „Докторантски филологически център“.

Професор Петров представи презентация по подготвената тема. Той изясни още в началото каква е същността на дискурса, определи го като елемент на комуникативния контекст. Разграничи и обикновената, всекидневна реч от дискурса като обясни, че речта всъщност няма определени граници, а дискурсът е по-скоро елемент, който запълва определена жанрова форма.

Освен това стана ясно, че дискурсът има нужда от читател. Той е насочен към определена аудитория и трябва да бъде съобразен с нея.

В края и по време на лекторията професор Ангел Петров успя да включи в разговора присъстващите докторанти и студенти. Той обърна специално внимание на докторантите като отправи към тях въпроси относно дисертациите им и така се опита да направи лекцията си по-полезна за целевата група от проект „Докторантски филологически център“.

ИЛИЯНА ИВАНОВА, ПАВЕЛ ФИЛИПОВ /infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене