Само „Шалом“ и „България без цензура“ почетоха жертвите на Холокоста в Пловдив

Евреите от града искат Музей на толерантността
Представители на еврейската общност в града на тепетата и ръководството на ПП „България без цензура“ в Пловдив заедно отбелязаха Международния възпоменателен ден на еврейския геноцид. Въпреки студеното време пред Паметника на благодарността в града се събраха български евреи и свидетели на събитията преди 70 години. Нито една от традиционните политически партии не уважи събитието. От името на ПП „България без цензура“ цветя поднесоха ген. Димитър Цветков, адв. Дяко Дяков, Хайк Гарабедян и Юри Величков. По време на церемония адв. Дяков каза, че тези събития не бива да бъдат забравени, за да не могат да бъдат повторени.
Той припомни, че по идеологически причини в концентрационни лагери живота си са загубили безброй хора, не само евреи.

„Българският народ намери сили за едно много достойно деяние. И това е, че нито един българин не уби евреин за това, че е евреин. 400 евреи загинаха в антинацистката съпротива на България, но те не загинаха като евреи, а като участници в едно съпротивително движение. Имало е мъчители, имало и такива, които са разграбили охотно еврейското имущество. Всичко това го е имало и за него е важно да се говори“, каза в словото си адв. Дяков.

Пловдив е градът с най-големите общности на арменци и евреи у нас. Освен това, той е една пъстра мултиетническа общност, в която заедно с тях си съжителстват в пълна хармония турци, роми и българи. Заради това пловдивските евреи подкрепят идеята на Анжел Вагенщайн да се направи Музей на толерантността в близост до Бареков

Паметника на благодарността в хилядолетния град. Освен това те казаха още, че ще разчитат на подкрепата на „България без цензура“ и лично на Николай Бареков за номинацията на града за Културна столица на Европа през 2019 година.
27 януари е обявен за Международен възпоменателен ден на жертвите на Холокоста с резолюция на Общото събрание на ООН от края на 2005 година.
Документът призовава всички страни-членки на организацията да почитат паметта на загиналите по онова време и да окуражават развитието на образователни програми по история, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.

През периода от 30 Януари 1933, когато Хитлер става канцлер на Германия, до края на войната на 8 май 1945 г., около 9 млн. евреи, живеещи в 21 европейски страни, са подложени на систематична анихилация. Двама от всеки 3-ма са били убити от нацистите. Общият брой на жертвите е 6 млн. души, 250 хил. са оцелелите от ужасите на Холокоста, които в момента живеят в Израел.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене