Проф. Михаил Константинов: Мисля, че ще се намери правилната формула за формиране на кабинет

Михаил Константинов

Проф. Михаил Константинов – матемарик, в интервю за предаването „Денят започва“ на БНТ

Водещ: Ще видим ли коалиция на подкрепящите в следващото Народно събрание, такива партии обаче, които не участват пряко във властта? С този въпрос започваме разговор с проф. Михаил Константинов. Добро утро.
Михаил Константинов: Добро утро.
Водещ: Развои виждаме. Почти на финала сме на втората седмица от така наречените политически разговори. Само БСП останаха да седнат на масата за ГЕРБ за втори път. И какво се оказа сега, че Патриотичният фронт министри не иска, АБВ биха подкрепяли някои решения, но няма да участват пряко в едно правителство.
Михаил Константинов: Аз мисля, че ще се намери правилната формула, защото двете най-близки формации, плюс това принадлежащи към едно и също европейско семейство, правят коалиция на малцинството. Досега сме имали две управления на малцинството, обаче от една политическа сила, сега е комбинация от две. Кой знае защо изведнъж всички забравиха за ДПС. ДСП имаше едно условие – Патриотичният фронт да не бъде в централната власт. Патриотичният фронт не е в централната власт.
Водещ: Тоест изпълнено е условието на ДПС.
Михаил Константинов: Да, но те пък обещаха 300 дни, така че мисля, че нещата са решени. Това са 38 депутати и за разлика от други групи, които са малко по-свободни като валенции, групата на ДПС е желязна. Тоест това са 38 гласа „за“ тогава, когато ви потрябват.
Водещ: Аз искам нещо да разбера, каква е разликата, според мен няма юридическа стойност на документа, който беше подписан вчера, подписът на Патриотичния фронт е някакъв морал акт на това, че казват „ето, ние подкрепяме“, каква е разликата между подкрепа, която е подписана и подкрепата, която е заявена, просто гласно?
Михаил Константинов: Дори по Закона за задълженията и договорите, договорът сключен в устна форма и в писмена форма има една стойност. Аз мисля, че когато човек си спазва думата и държи на думата си, тоест е достоен човек, няма значение дали подписва, дали не подписва, дали слага печати, както е прието в България, или както е по света – печатът е един – държавен, а ние – всяка фирма си е сложила печат и повечето са фалшиви. Така че мисля, че е едно и също.
Водещ: Добре де, но тази подкрепа не е ли твърде крехка? Знаете, че в политиката нещата могат да се променят много бързо. В един момент, ако се окаже, че правителството не прави това, което подкрепящите го желаят, какво правим?
Михаил Константинов: Първо, искам да кажа, че по принцип това е формулата на малцинството. То управлява заради това, защото изпълнява програмата или част от програмата на подкрепящата го коалиция, която няма свои министри. Това е същината на управление на малцинството. Като добавите и обещаната подкрепа на третата по ред по големина парламентарна група, почти равна на втората, виждате, че нещата могат да бъдат и много стабилни и това именно се знае и от малките. От една страна те държат като че ли решаващите гласове, от друга страна не ги държат, защото ако те се откажат има кой да ги замести. Така че и тяхното положение е деликатно, но всъщност стига сме правили тези политически сметки, трябва да гледаме какво е добро за България. Такива тежки проблеми са ни на главата, включително и КТБ, че не е време за политиканстване. Между другото искам само да кажа, че кражбата в КТБ е по-голяма относително от кражбата на великия Бърнард Мейдоф в САЩ.Той /…/, почти 60 милиарда долара, но в техните мащаби, това е по-малко, отколкото в КТБ тук. Между другото той получи 150 години първоначално и понеже прецениха, че е възрастен му ги намалиха на 100 години. В този смисъл, там нещата се решиха справедливо.
Водещ: Сега от това, което казвате и правите като анализ, разбирам, че тройната коалиция, която се заформя е с ДПС, но неучастваща пряко във властта.
Михаил Константинов: Коалицията е тази група от партии, които са подписали коалиционно споразумение. Коалицията е от ГЕРБ и реформаторите.
Водещ: Това не е коалиционно споразумение, което беше подписано вчера, по-скоро програма.
Михаил Константинов: Не е. Пак казвам, коалиционното споразумение ще бъден надявам се подписано, има още време, между ГЕРБ и реформаторите. Това е голям документ, това не е документ за намерение, това е разписано по дейности. Това е един документ, който ако няма 50 страници, не си струва да се пише.
Водещ: Как виждате следващия парламент, като че ли партиите, които заявяват подкрепа за едно такова правителство никак не са малко? Сега БСП също бяха доста меки в тона си, по време на първи кръг разговори, че биха подкрепили определени решения, виждаме сега, че подкрепа има и от АБВ. Смирен и кротък ли ще бъде този парламент?
Михаил Константинов: Аз се надявам да бъде поне такъв в началото. Има две причини за това. Едната е, че политиците разбират докъде са се докарали. И че, ако още един път се олеят ще има много тежки последствия за тях персонално, а за някои физически, това е първото. Второто, когато подкрепяш едно управление не е учтиво то да гони твоите кадри до дупка. Т.е. БСП и ДПС се надяват и не без основание техните кадри по ниските етажи да бъдат оставени. Аз бих казал малко по-общо – ако техните кадри по ниските етажи стават, нека да останат. Но ако са „калинки“, трябва да си ходят.
Водещ: Очаквате ли чистка?
Михаил Константинов: Това току-що го казахме – чистка на тези, които не стават. Но то даже не е и чистка. Трябва да се махнат некадърните и да останат свестните. Това е пожелание
Водещ: Като говорим за финала на тази седмица, как ви се стори началото? Една среща, която не беше планирана, беляза началото на втората седмица от преговорите и на втория кръг от преговорите. До каква степен това стресна или обърка…?
Михаил Константинов: Не бих казал, че е стреснало и объркало. В крайна сметка това е един дълъг преговорен процес, в два тура, сега няма какво да се правим на хора, които не знаят за какво става въпрос. Очевидно е имало договорки, които не са за пред публиката, но то навсякъде е така. Няма държава, в която всичко да се слага на масата. То просто не е и правилно. Така че някакви договорки е имало. Не ги наричам задкулисни, а просто непублични.
Водещ: Между лидерите имате предвид?
Михаил Константинов: Между лидерите, разбира се. В крайна сметка на този свят има и телефони. Да не говорим, че ако трябва те могат да се срещнат и персонално.
Водещ: Вярвате ли, че в тези разговори наистина не се обсъждат имена на министри, състав на кабинета?
Михаил Константинов: Веднага ще ви кажа, че имена на министри очевидно се обсъждат, защото политиките се правят от конкретни хора. Естествено, че се обсъждат имена. То иначе е смешно да се говори. Вижте, политиката не е някаква идеална дейност, след която всички остават с чисти ръце. Тя е, глупаво е да казвам, че е мръсна работа, но тя е една на ръба на мръсната работа, тя трябва да се свърши. Тя трябва да се свърши с разбиране, с достойнство и със спазване на закона. Иначе тя не е за хора със слаби нерви и с деликатен стомах.
Водещ: Една прогноза да направите? Прави се коалиционно споразумение, подписват го ГЕРБ и Реформаторите. Какво се случва обаче, ако има разколебаване в парламентарната група на Реформаторите или пък в тези, които участват пряко в изпълнителната власт? Виждате ли там достатъчно ясен ангажимент от страна на Реформаторския блок?
Михаил Константинов: Реформаторите, там има нещо, което трябва да крепи групата и това е другите желаещи, които ще заемат техните места. Един от стимулите за висока производителност при капитализма е това, че за вашето място стоят двама души пред вратите на завода. Има нещо такова и тук, това е здравословно. Освен това, аз мисля, че когато се поема един ангажимент, той трябва да се спазва. Така че тук говорим хем за спазване на ангажиментите, както се казва за защита на личното достойнство. А и страхът от това да загубиш ролята, която са ти дали.
Водещ: Колко време ще живее 43-тият парламент?
Михаил Константинов: Аз мисля, че две години са му достатъчни.
Водещ: Две години достатъчни да се справим с кризата и с проблемите, които са на дневен ред.
Михаил Константинов: За по-малко няма смисъл. Видяхте какво направи Орешарски за една година.
Водещ: Само да кажем няколко думи на финала за начина, по който бяха избрани народните представители. Трябва ли Изборното законодателство да се пипне в посока, в която да нямаме казуси от сорта на Кюстендил, недоволството, което видяхме?
Михаил Константинов: Първо, нека да кажем хубавото нещо – 95 на сто от тези, които гласуваха имат свои депутати в парламента. Загубиха се само 5 на сто от гласовете. Никога не е било толкова малко. Всеки, който направи партия, що-годе около 4-те процента, тя влезе в парламента. Сега, имаше няколко евтини мандата. Тази система, която има при нас допуска евтини мандати. В случая скандалът стана, защото те се паднаха на ДПС, както и миналата година. Има съвсем лесен начин да се махнат евтините мандати – или чрез национални листи или чрез район в чужбина, най-добре чрез двете. Просто няма да има евтини мандати.
Водещ: Ние стискаме палци да видим дали в тази посока ще продължат…
Михаил Константинов: След като политиците се опариха, надявам се, че вече ще духат кашата преди да я опитат.
Водещ: Ще искат ли отпадане на преференциите?
Михаил Константинов: Те я искат вече. Въпросът е да не им разрешим да я махнат.
Водещ: Благодаря ви.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене