Над 70 пенсионери се изследваха за остеопороза в Благоевград.

106283-osteoporoza-1

Над 70 пенсионери се изследваха за остеопороза в Благоевград. Инициативата е на Регионална здравна инспекция и Център по остеопороза, Благоевград във връзка със Световния ден за борба със заболяването.

Изследването се проведе в Клуба на пенсионера в благоевградския квартал „Еленово”. Повечето от присъстващите бяха дами с предварително фиксиран час. Едноминутен тест прави оценка на личния риск от остеопороза посредством измерване на костната плътност при възрастните хора.

“Тази година акцентът е здравето на костите при мъжа, но за съжаление тук мъжете са много малко. Повечето желаещи да се изследват са  дами, което потвърждава наблюдението, че повече дамите обръщат внимание на своето здраве”, каза Валентина Георгиева, инспектор в Дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето”.

Само за ден над 70 пенсионери се изследваха за остеопороза.

„Имахме възможност да си вземем час с повечето от колежките. Доволна съм, че нямам никакви отклонения”, заяви Надежда Стоилова, пенсионер.

 

Една от целите на инициативата е и да информира възрастните хора за рисковете от фрактури вследствие чупливост на костите, да ги запознае с възможности за избягване на паданията чрез упражнения за укрепване на мускулите, прием на витамин Д и осигуряване на безопасни условия за придвижване у дома и на улицата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене