Съдят Ив. Хамбарджийски – Брендо за грабеж на бивш миньор инвалид

Брендо

Благоевградският бизнесмен Иван Хамбарджийски-Брендо, който върти и информационен сайт, ще бъде съден за грабеж. Обвинението му е повдигна­то след жалба на бивш миньор инва­лид, който ходи с протези след зло­полука в рудник „Ораново“.

40-годишният Юлиан Борисов твърди, че Бриндо му е задигнал злат­ния синджир от 99 грама, който стру­вал 6000 лв. Това станало през ок­томври 2012 г., когато Бриндо прис­тигнал в Симитли, за да си потърси 300 лв. от Юлиан, който му дал на­заем преди няколко седмици. Двама­та били познати покрай кукерските тържества, в които участвали. Разго­ворът станал пред къщата на Юлиан, а Бриндо бил в зелен автомобил „Форд“. Той казал, че трябва да му върне не 300, а 600 лв., защото си е сложил лихва. Длъжникът не се съг­ласил и в завързалия се спор Бриндо дръпнал златния ланец от шията му с обяснението, че го прибира като за­лог, докато не върне парите. Юлиан се пресегнал да си го вземе, но Брин­до извадил пистолет и му казал да внимава какво прави, че има деца, и си тръгнал.

В началото на 2013 г. дългът бил изчистен, но ланецът не бил върнат, което мотивирало бившия миньор да подаде жалба в полицията срещу „Бриндо от Струмско“.

В хода на извършената проверка е извикан за обяснение Иван Хамбарджийски, който отрекъл твърденията на своя познат Юлиан. Неговата вер­сия е, че той действително му дал 600 лв. назаем, за да може да си откупи златния ланец от заложната къща, къ­дето го бил оставил. Твърденията за грабежа били пълна измишльотина на Юлиан за пред майка му, тъй като иг­раел комар и не искал тя да разбере. Разследващите разпитали майката на жалващия се човек, която казала, че била свидетел на случката. Когато Бриндо дошъл в Симитли, тя била в двора на къщата с едно момче, което им цепило дърва за огрев, и подучула разменените реплики. В крайна сметка полицейското разследване приключило с обвинителен акт за гра­беж срещу 36-годишния бизнесмен.

Иван Хамбарджийски е неосъждан, с висше образование, семеен, с 2 деца и управител на фирма. Дали е виновен, или не, ще преценява съдът въз основа на доказателствата, кои­то ще се събират при съдебното раз­следване.

Потърпевшият Юлиан Борисов, който като млад миньор губи двата си крака, след като е затрупан в за­боите от въглища, не е „света вода ненапита“. Преди 3 години се замес­ва в пиянско сбиване и чупи ръката си, както и ребра на опонента си.

Срещу Бриндо има висящо раз­следване за изнудване и опит за из­мама на благоевградския бизнесмен Александър Божков-Биби. На 13-и февруари в центъра на Благоевград бе проведена полицейска операция, при която Иван Хамбарджийски- Бриндо и Георги Петков-Лари бяха арестувани с белязани 2000 лв. Двамата падат в полицейски капан след жалба на Александър Божков-Биби, в която той твърди, че бил рекетиран от Лари за 20 000 лв. по висящо де­ло за лихварство с цел да не свиде­телстват други хора в негова вреда. Намесени били имена на висши по­лицаи от ГДБОП и прокуратурата.

Акцията бе контролирана от начал­ника на сектор „Противодействие на тежката престъпност“ в ОД на МВР – Благоевград Мирослав Данаилов. Пет дни по-късно, на 18′-и февруари, е арестуван и петричкият бизнесмен Росен Едипов, който също е привле­чен като обвиняем за изнудването.

В хода на разследването срещу тримата бяха привиквани на разпит пред дежурен съдия и други знакови лица, сред които популярни и „добре облечени“ бизнесмени от региона, ка­то братята Йордан и Росен Йордано­ви, по прякор Жъчките, Венцислав Шалявски, директорът на ИАРА – Бла­гоевград Емил Филипов, дупнишки полицай.

Свидетелски показания дава и банскалията Йордан Еринин-Гипса, чийто брат Иван бе арестуван в Ита­лия при операция „Кокаинови крале“. Йордан Еринин бил изнудван във връзка с убийството на кума на брат му Васил Донев-Доневио. Един от рекетьорите се представил като сътруд­ник на тайните служби, който „съби­рал“ информация за разкриване на килърите.

Междувременно Окръжен съд ос­вободи тримата обвиняеми под па­рични гаранции. Иван Хамбарджий­ски и Росен Едипов платиха по 10 000 лв., но Георги Петков не можа да на­мери пари, заради което му проме­ниха мярката в „домашен арест“, а след време бе изменена в по-поносима – парична гаранция. След това следственото дело срещу тримата бе изпратено в Спецпрокуратурата, тъй като делата за такива престъпления са от компетенцията на Специализи­рания наказателен съд.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене