Без категория

ПРОВЕРКА УСТАНОВИ: Основен изпускател на яз. „Стойковци“ може да предизвика потоп

52228-632x358

Техническото състояние на язовир „Стойковци” край благоевградското село Логодаш не може да се обследва напълно. Причината е, че няма гаранции, че ако се направи проверка на основния изпускател, каквато е препоръката на държавната фирма „Напоителни системи“ ЕАД, след това ще може да се затвори. А това означава реално потоп, тъй като в язовира има 13 220 000 кубика вода, още повече че за язовир „Стойковци“ няма изготвен авариен план. Това е установила последната комплексна проверка на язовира, която е извършена на 9-и септември тази година.

От „Напоителни системи“ са правили периодично проверки и на други язовири в Пиринско и са констатирали, че повечето са без аварийни планове или аварийни складове, каквито са изискванията на Закона за защита при бедствията.

Язовир „Стойковци” е най-големият в областта, следват яз. „Валтан“ край петричкото село Самуилово с 860 000 куб.м, яз. „Кринец“ край Банско със 103 000 куб.м., яз. „Бели брег“ край Сандански с обем от 96 000 куб.м, както и яз. „Сушица“ край Гоце Делчев и яз. „Нова Ловча“ край Хаджидимово. Данните за язовирите присъстват в доклада на Окръжна прокуратура – Благоевград, която провери как се спазва законът при стопанисването на водните обекти и хидротехнически съоръжения, които попадат в 14-те рискови участъка на Благоевградска област. Становището на зам. шефката на Окръжна прокуратура Мария Зотева и прокурор Александра Костова е, че няма нарушения от страна на общините и Областна администрация. Много от тях са изготвили проекти за ремонти и укрепване на речните корита на Струма и Места, но голяма част не са реализирани поради липса на финансови средства. Това е основният проблем според прокурорската проверка.

Констатиран е и несъществен, но показателен пропуск за комуникацията в държавните институции. В Областната администрация не била получена заповедта на министъра по околната среда и водите от 1.10.2013 г., в която били утвърдените от директора на Басейнова дирекция – Благоевград райони със значителен потенциален риск от наводнения. Другото недоразумение, на което се натъкнали прокурорите, е, че в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, в която влизат дузина експерти от различни държавни институции, не е включена „Напоителни системи“ ЕАД, която стопанисва по-голямата част от кризисните водни обекти. Иначе държавната фирма е предложила проектиране през 2014 г. на няколко обекта – корекция на р. Струма в районите на с. Генерал Тодоров, изграждане на разрушени речни диги край селата Старчево, Плоски, Дамяница, Гърмен.

Общините също са изготвили проекти, по които чакат одобрение и финансиране. Община Благоевград е възложила изработване на проект за Голямо дере и Малко дере. В същото време въз основа на заповеди на кмета Атанас Камбитов от април и юни е извършено обследване на експлоатационното състояние на водните обекти, естествената растителност и проводимост на речните легла, рещи, дерета и диги. Почистени са отделни участъци на река Бистрица, като по спечелените проекти предстои почистване и на други.

В община Симитли е извършено частично почистване на коритото на р. Струма и изградени укрепителни съоръжения, които още не са въведени в експлоатация. Община Струмяни е изготвила проект за участък в р. Шашка с дължина 1 км и предстои почистване на речното корито и проект за корекция на р. Цапаревска.

Община Якоруда е готова с проект за корекция на р. Места и е извършено почистване на речните легла на р. Черна Места и р. Дрещнец. По предписание на Междуведомствената комисия е разработен проект за укрепване на мостове и подпорни стени по второкласния път Юндола-Разлог-Гоце Делчев. Същата комисия обаче е отрязала искане на община Кресна за възстановяване на подпорна стена.

В община Разлог са предприети мерки за почистване на р. Бяла, в община Сатовча е направена проверка на съоръженията и почистено коритото на р. Сатовчанска Бистрица.

Заключението на държавното обвинение е, че кметовете и областният управител са изпълнили законовите си задължения и не са допуснали съществени нарушения при стопанисването на високорискови водни обекти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене