228 овчарски кучета дефилираха в киноложка изложба в Разлог

main_b (2)

Републиканската киноложка изложба събра 228 кучета от порода българско овчарско куче в Разлог. В нея се включиха 15 клуба от цялата страна, сред които Монтана, Видин, Пазарджик, София, Банкя, Плевен, Благоевград и Велинград.

14-ото издание на традиционната изложба откри кметът домакин инж. Красимир Герчев, който поздрави всички участници. Като признание за усилията на община Разлог в развитието и популяризирането на породата българско овчарско куче, градоначалникът получи почетен плакет.

„Най-голямата изложба за българско овчарското куче в страната се прави в Разлог. Тук се срещаме с всички развъдници от цялата страна, за да се види кой какво е произвел през годината. Най-важни са класовете бебе, подрастващи и младши“, каза Аврам Петков – председател на националния клуб за българско овчарско куче, председател на Българо-балкански киноложки съюз и президент на световния киноложко-ловен спортен алианс.

Разлог има стари традиции като развъдник на българско овчарско куче според председателя на местния клуб за българско овчарско куче – Боян Калоянов. Думите му се потвърдиха и от факта, че в категорията „Развъдник” първото място взе Разлог.

Интересът към българско овчарско куче е изключително голям, затова и в Разлог киноложката изложба е само за тази порода. С всяка изминала година расте и броят на кучетата, които участват.

Своебразен рекорд бе отбелязан тази година, след като се събраха над 200 български овчарски кучета, които мериха сили в класове – бебе, подрастващи, младши, междинен, открит, работен, ветерани и клас шампиони.

Проведоха се и конкурсите „Дете и куче”, „Развъдник” и „Развъдна двойка”.

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене