Без категория

КТБ, енергийният сектор и актуализация на бюджета – „горещите картофи” за КНСБ в страната

41aa109a06f3dc0ff18324686e4dea82_L

България се нуждае от стабилно правителство, а нови избори са лош вариант от икономическа и социална гледна точка, каза на пресконференция в Благоевград лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му новото правителство незабавно трябва да извърши актуализация на бюджета за следващата година, да се увеличат  разходите до позволения дефицит, за да не влизаме в свръхдефицит и да не изпаднем до момент, когато преди Коледа няма да могат да бъдат изплатени заплатите на стотици предприятия, а социалните системи няма да могат за завършат тази година, ако това не бъде направено.  По думите му, ако не бъде извършена актуализация, голяма част от институциите, осигурявани от държавата, ще изпаднат в невъзможност да плащат заплати. Според него час по- скоро е нужно правителство, което да направи поне три неща. „Трябва да се предприемат спешни мерки за КТБ, като това трябва да стане от акционери и вложители, както и от допълнително привлечени средства, а не от нашите джобове. Над 100 000 души страдат от проблемите в КТБ, толкова са заети в предприятия или имат нещо общо с банката”, смята Димитров.

От КНСБ искат да се предприемат още спешни мерки в енергийния сектор, който по думите на Димитров е другият „горещ картоф“, тъй като системата е в процес на разпад и всичко е пред запушване. „Новото правителство трябва да намери смислени мерки, като могат да се ползват и чужди практики, спешна програма за борба с дефлацията. На фона на продължаващите спадащи цени на петрола на световните пазари и сигнали, че в еврозоната може да се влезе в дефлация, България цяла година е в режим на дефлация. Тази спирала влече надолу цялата икономика”, каза още Пламен Димитров. По думите му не трябва да се допускат и нови човешки трагедии. Трябва да има спешна целева грижа на коритата на водните басейни, за да може да не се стига до нови трагедии.
В синдиката работят за електронна платформа – електронен синдикат КНСБ, която 24 часа в денонощието ще прави достъпна трудово- правна консултация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене