Корупция?! Бившия шеф на ДФ „Земеделие” в Благоевград – скандално известният Георги Качев, източва фонда чрез подставена фирма за 30 000 лева

_thumb

Тодор ТОДОРОВ

Бившия директор на ДФ „Земеделие”- Разплащателна агенция Георги Качев участва чрез поставени лица в кампанията по Директни плащания за 2014 г. към ДФ „Земеделие”. Това става обаче чрез фирма „Инфонет” ООД – гр. Благоевград със седалище и адрес на управление: ул. „Цар Асен” №2 и с Булстат 101051269. Управител на фирмата е Виолета Лазарова Качева и съдружник Илияна Валериева Керина-Качева.

Интересното е, че в предмета на дейност пише, че основната й дейност по КИД е ресторантьорство, както и други дейности – складови сделки, покупки на стоки или други вещи с цел продажба в първоначален, преработен или обработен вид, търговско представителство и посредничество и т.н. Но никъде в дейността на фирмата не пише, че може да се занимава със земеделие или земеделска дейност.

След направена справка и запитване става ясно, че фирмата е заявила около 600-700 дка, предимно пасища и ливади, и участва в Схемата за единно плащане на площ-СЕПП-2014 г., която се администрира от ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция за получаване на около 30 000 лева.

Характерното е, че заявените пасища и ливади са разположени в землищата на общ. Благоевград, а именно в с. Селище, с. Логодаж и с. Падеж. Тук именно възниква въпросът как така точно тази фирма с търговска дейност се е сдобила с тези земи и пасища и на какво правно основание? Може би чрез отдаване под наем от местната администрация на селото или пък земите са закупени?

Друг интересен факт, е че към тези 600-700 дка няма регистрирано нито едно животно – овце, кози, едър рогат добитък, което буди съмнение, защото съвсем наскоро животновъди протестираха именно за тези безпринципни отдавания на земи и пасища на хора и фирми, които нямат нищо общо със земеделието. Животновъдите са категорични, че по този начин им се отнемат правата да стопанисват пасища и ливади за притежаваните от тях много животни и упрекнаха кмета на общ. Благоевград, че раздава земите неправилно на близки и приближени хора.

Неотдавна лъснаха и бяха обявени и други такива схеми на местните селски кметове за отдаване на земи под наем за дълъг период от време на приближени фирми, с цел участие в Европейските програми и източване на средства от тях.

Може би точно такава е и настоящата схема, чрез която скандалния Георги Качев, който навсякъде парадира че е човек на ГЕРБ се опитва да източи Фонд „Земеделие” чрез отдаване на земи от кметската администрация на подставени и близки до него лица и фирми.

Известно е, че скандалния бизнесмен Георги Качев е член на  ГЕРБ но последната година беше по нисък от тревата, но точеше облаги от партията защото през 2009 г. беше назначен за директор на ОД на ДФ „Земеделие” в Благоевград. Управлението му се свързваше със серия скандали, както от административно естество, като назначаване без конкурси на приближени до негови сапартийци хора, така и от чисто оперативно, като съмнения за участие в схеми за подпомагане на проекти на фирми, отново близки до ГЕРБ. Георги Качев има няколко заведения в гр. Благоевград и се занимава с ресторантьорство и отдаване на търговски помещения под наем и няма нищо общо със земеделието, но това не му попречи да стане директор и да разпределяше милиони левове по Европейските програми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене