С Огражденски песни в Прага и Истанбул

12

Песните на самодейците от село Струма, Санданско, отдавна са прелитнали над Струма, Огражден и Пирин планина, прескочили са и границите с Чехия, Турция и Македония. Макар, че повечето от участниците вече са във времето на третата възраст, гласовете си и старанието си те потвърждават, че за песните пенсиониране няма. Намерили свои втори дом в народното читалище :Никола Вапцаров“ и водени от кмета на селото Величка Каталска, пътят им върви от преглед към преглед, от към фестивал на фестивал. Според ръководителп на мъжката част на самодейците Живко Смилянски самодейците са особено въодушевени и от последното си гостуване в столицата на Чехия – Прага, което си е и голямо обществено признание. Там са били за участие в проведения наскоро международен фестивал с участието на групи от Америка, Япония, Китай-кажи го от цял свят.  Иособено били горди, че са защитили родината с мекедонски народни песни от Пиринския край. И докато очите са трупали емоции от изгледи от Стара и Нова Прага, то гърлата им са опитвали гъдела на многохвалената чешка бира.

13

Не по-малко мили спомени имат самодейците и от гостуването в Истанбул. Там са попяли на тамошната българска общност по покана на Българската екзархия. Пели са благотворително в тамошния църковен комплекс. Година по-рано пък с репертоар от типично ограждански песни са разнообразили фестивали, проведени в македонските градове  Радовиш и Охрид.

14

Много, много по-трудно е да се редят изявите на струмските самодейци из страната. Празничният календар на Санданска община да не го слагаме на кантар. Всичко не може да се отбележи, но поне да маркираме някои от изяявите. Струмските самодейци са редовно търсении са сред участниците на съборите-надпяване „Пирин пее“ на „Боб фест“ в село радуил, радомирско, на международните фестивали в селата Неделино, Невестино, Дорково, на фестивала“Малашево пее и танцува“в Микрево, на съборите на народното творчество в Копривщица, на фестивала „Св. Петка“…

Множат се изявите на самодейците от село Струма, а и ще се множат. Гаранция за това е и редовното им събиране на разпявки в читалището, което за всички тях си е и една добра възможност за общуване и, за физическоо и духовно разнообразие. и най-важното, че това,  което правят, има и своята обществена полезност.

Борислав Струмянов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене