Свържете се с нас

Uncategorized

Стотици миряни целунаха десницата на Неврокопския митрополит Серафим

Публикувано

на

1

С молебен, вечерна служба и тържествена света литургия храм-паметник „Св. Иван Рилски“ в Кресна се изпълни на три пъти стотици миряни. Най-много това се случи при службата, водена от Неврокопски митрополит Серафим. Той бе посрещнат от свещеници от Кресна, Долна Градешница и Сандански. След кратка церемония по посрещането той  взе определеното му място на владишкия трон и всички присъстващи имаха възможност да целунат десницата му и да получат благословия за здраве и късмет. В състоялата се празнична тържествена литургияучаства и архиерейския наместник на Санданска духовна околия Георги танчев. Хор при Неврокопска митрополия допринесе за приповдигане на духа на свещенослужението.

Преди това събитие чест за храма бе и посрещането и предоставената възможност на кресничани  да видят и да целунат чудодейната икона „Св. Зона“. От Мелник, където стои векове в църквата „Св. Зона“  иконата бе транспортирана до Кресна със специален ескорт. Молебен отслужи архиерейат на Сандаска духовна околия отец Георги Танчев и отец Николай Арнаудов. Интересна е съдбата на иконата , която е надживяла няколко века. Името й означава Поясът на Пресвета Богородица. Според предание тази част от облеклото на Божията майка се е опазила след успението й  през 5-ти век е била пренесена от Йерусалим в  Цариград . Покривали се с този пояс и докосвали се до него оцелявали и оздравявалиот различни заболявания и тази святост на пояса е станала причина от началото на 10-ти век в църквите да има и празнични служби „Полагане честния пояс на Пресвета Богородица“.

Борис Сандански

Снимка: Стотици миряни се наредиха в храм „Св. Иван Рилски“ в Кресна, за да целунат десницата и получат благословия от митрополит Серафим

коментара

Uncategorized

ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев затвърди мястото си сред най-добрите в Информационните технологии!!!

Публикувано

на

Елитното училище има двама свои отличили се възпитаници, които дадоха всичко от себе си да продължат добрите традиции в новите технологии в една от престижните надпревари в тази област

В Националното състезание по ИТ и предприемачество, което се  проведе от 19 до 20 април 2019 г. в гр. Гоце Делчев с участието на училища от България и Македония първо място завоюва – единадесетокласникът Иван Пашалиев спечели първо място в направление „Мултимедия“ – възрастова група IX-XII клас, с предварително изготвен проект на тема „Какво се случва в света за 60 секунди?”. След като впечатли комисията със своята защита, Иван спечели заслужено I място.

Ученичката Мария Балтаджиева, с ръководител Надя Воденичарова, се състезаваше в направление „Web сайт“ – възрастова група IX-XII клас, с предварително изготвен проект на тема „Пътешествие“. Тя бе удостоена с награда за дизайн.

Поздравления за постигнатия успех! Ние от ТОП ПРЕСА ви пожелаваме още много покорени върхове!

Завършилата преди броени часове надпревара ознаменува своя 10-ти рожден ден на състезанието, където учениците създаваха нови приятелства и твориха. Състезанието нямаше да бъде факт, ако не бе подкрепата на Община Гоце Делчев, РУО – Благоевград, УниБИТ София, ЮЗУ „Неофит Рилски“, ЕТ „Христина Шапкова“, ЕТ „ЗП Иван Панчев“ и издателство „Просвета“, погрижили се празникът да бъде пълен.

коментара

Продължете с четенето

Uncategorized

Община Петрич ремонтира килийното училище в манастира “Свети Георги“

Публикувано

на

Сградата на килийното училище към манастир „Свети Георги“ имаше нужда от спешен ремонт, за да бъде съхранена.

В сградата на старото килийно училище са запазени две класни стаи, трапезария и магерница. 10 000 лв от Комисията по вероизповедания бяха отпуснати за укрепване на сградата, ремонт на покрива и вътрешно освежаване.

Според стари предания строителството на манастира „Свети Георги“ край село Гега започва още през 1848 г. В него първоначално е разкрито обществено килийно училище, което по-късно е преустроено в новобългарско. Манастирът „Свети Георги“ е една от дестинациите за исторически и религиозен туризъм, която Община Петрич се стреми да популяризира и развива през последните три години.

За постигането на тази цел ще започне и рехабилитация на пътя от с. Гега за с. Чурилово по проект на Община Петрич защитен по ОП „Развитие на селските райони“. Този участък е част от общо 12 км нови пътища, които ще се изградят по цитирания проект.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ