Свържете се с нас

Таблоид

Надежда за „Св. Тодор Тирон“ – църква на век и половина в с. Ощава

Публикувано

на

sveti-teodor-tiron

По инициатива на архиерейският наместник на Санданска духовна околия Георги Танчев и кметският наместник на село Ощава Кирил Лазаров местната църква „Св. Тодор Тирин“ вече е без покрив, но с надежда скоро да се види с нов. Този покрив и е служил от 1930 г. , когато й е извършено основна преустрояване, но вече е и с много повреди от счупени керемиди и други повреди има много течове, които рушат и вътрешните стени, повреждат и икони.

За подмяна на покрива за сега са осигурени 10 хиляди лева от Дирекцията на вероизповеданията в София, но те са явно далеч по-малко от необходимото и се разчита на появата на нови ктитори. Самата подмяна на покривната конструкция се води от уста Красимир, който се занимава с всички ремонти на църквите в Крененско, като в помощ му се явяват и хора, участващи и с доброволен труд. Осигурени са вече и необходимите ламперии, греди и други дървени материали. Предстои покупката на 4800 броя нови керемиди, като поопазените от стария покрив Църковното настоятелство предвижда да ги предложи наместни фермери за покриване на обори и други помещения за животните им.

Преустройства на църквата са правени и през миналата година чрез, средства осигурени от дарители. Благодарение на тях църквата е укрепена с нова бетонно-каменна стаена от към южната страна поради опасност от пропадане и свличане, а в дворното място са засадени над 100 фиданки.

Приема се, че църквата е строена през 1852 г. в първоначалния й вид , но може да е и по-рано. Ако се надникне в големия труд на руския изследовател Р. Теплов „Материали длястатискикиБолгарии, Фраки и Македонии“ ще се открие записка, която в български превод гласи: „През 1850 г. епитропите събират в килията на църквата децата от махалите и откриват училище“, което означава, че църквата през 1850 г. вече я е имало. Друго любопитно от летописа на църквата е, че в нея през 1901 година е пял апостолът Гоце Делчев и че често е посещавана от войводата Яне Сандански за срещи със свещеник Яне Аризанов, но когато не са били чужди освободителните борби и които е доживял до 101 години, 73 от които като свещаник в църквата.

Борис Сандански

коментара

Таблоид

Откриха тялото на изгубената в Рила жена

Публикувано

на

Тя беше в неизвестност от четири дни

Тялото на издирваната в продължение на четири дни жена е открито в района на Рилския манастир, научи NOVA.

Открита е от спасители от Благоевград при оглед на района този преди обед. Паднала е в река и е починала  впоследствие от травмите си.

Според спасителите тя е била с лабилна психика и често променяла решенията, информира Нова тв.

64-годишната жена, тръгнала на поход сама, изчезна в Мальовишкия дял на Рила планина. Маршрутът, по който се е движила, все още не е ясен. Според спасителите тя е била с лабилна психика и често променяла решенията.

В планината времето е изключително неподходящо за туризъм. Спасителите съветват всички туристи да следят прогнозата и да не тръгват на походи при дъжд и мъгла.

 

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Окръжен съд – Благоевград осъди трима иманяри от Банско и Белица

Публикувано

на

Състав на Окръжен съд, с председател съдия Росица Бункова, призна трима иманяри от Банско и Белица за виновни за това, че през месец май 2016г. в землището на местността „Миланица“ в град Якоруда, с лопати и металотърсачи, са търсили археологически предмети, както и за това, че в домовете им са открити уреди, за които знаят, че са за търсене на археологически обекти, както и археологически цености като накити и монети от различни епохи.

Така, И.Д.Д. от Банско получи 1/една/ година условно с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 5 хил.лв, М.А.Ч. от Белица получи 6 месеца условно, с 3 години изпитателен срок, а А.Т.А. също от Белица бе осъден на 10 месеца „пробация“.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Софийски апелативен съд.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ПОПУЛЯРНИ