Надежда за „Св. Тодор Тирон“ – църква на век и половина в с. Ощава

sveti-teodor-tiron

По инициатива на архиерейският наместник на Санданска духовна околия Георги Танчев и кметският наместник на село Ощава Кирил Лазаров местната църква „Св. Тодор Тирин“ вече е без покрив, но с надежда скоро да се види с нов. Този покрив и е служил от 1930 г. , когато й е извършено основна преустрояване, но вече е и с много повреди от счупени керемиди и други повреди има много течове, които рушат и вътрешните стени, повреждат и икони.

За подмяна на покрива за сега са осигурени 10 хиляди лева от Дирекцията на вероизповеданията в София, но те са явно далеч по-малко от необходимото и се разчита на появата на нови ктитори. Самата подмяна на покривната конструкция се води от уста Красимир, който се занимава с всички ремонти на църквите в Крененско, като в помощ му се явяват и хора, участващи и с доброволен труд. Осигурени са вече и необходимите ламперии, греди и други дървени материали. Предстои покупката на 4800 броя нови керемиди, като поопазените от стария покрив Църковното настоятелство предвижда да ги предложи наместни фермери за покриване на обори и други помещения за животните им.

Преустройства на църквата са правени и през миналата година чрез, средства осигурени от дарители. Благодарение на тях църквата е укрепена с нова бетонно-каменна стаена от към южната страна поради опасност от пропадане и свличане, а в дворното място са засадени над 100 фиданки.

Приема се, че църквата е строена през 1852 г. в първоначалния й вид , но може да е и по-рано. Ако се надникне в големия труд на руския изследовател Р. Теплов „Материали длястатискикиБолгарии, Фраки и Македонии“ ще се открие записка, която в български превод гласи: „През 1850 г. епитропите събират в килията на църквата децата от махалите и откриват училище“, което означава, че църквата през 1850 г. вече я е имало. Друго любопитно от летописа на църквата е, че в нея през 1901 година е пял апостолът Гоце Делчев и че често е посещавана от войводата Яне Сандански за срещи със свещеник Яне Аризанов, но когато не са били чужди освободителните борби и които е доживял до 101 години, 73 от които като свещаник в църквата.

Борис Сандански

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене