Ремонтират читалището в село Филипово

читалището-село-Филипово

Реконструкцията е част от проект между община Банско и община Гевгелия, Македония

На 1 октомври 2014 г. в Общинска администрация Банско бе подписан договор за реконструкция на читалището в с. Филипово. Дейността се изпълнява в рамките на проект „Обща култура, традиции и история – мост към нашето европейско бъдеще“, изпълняван съвместно от община Гевгелия, Македония и община Банско. Общата стойност на проекта е 298 963,17 евро, като 85% са осигурени от Европейския съюз, а 15%  са национално съфинансиране. Финансирането за община Банско е на стойност 154 500,43 евро, а за община Гевгелия – 143 957,47 евро.

Концепцията на работния проект предвижда зоната на читалището да се развива на две нива.  В първото ниво се предвижда многофункционална зала, отговаряща на нуждите на местното население за организирането на различни прояви. На второ ниво се обособяват зала за кръжочни дейности, която ще дава възможност за организиране на различни работилници по интереси, малка библиотека с читалня и места за работа с компютър.

В рамките на проекта ще бъде разработен общ туристически гид. Откриването на съвместна етно изложба, придружена от фолклорна вечер, ще представи културата и традициите на двете общини.

Част от дейностите  ще бъде и разработването, развитието и поддържането на общ уеб сайт и Фейсбук страница.

Очаква се проектът да приключи в края на 2015г.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене