5 агнета курбан за 20 г. от храма на Ванга

Image_4367020_126Хиляди миряни запалиха свещ в църквата „Св. Петка“ в м. Рупите край Петрич на храмовия празник и по повод 20 г. от освещаването й.

В манастирския комплекс „Ванга“ българи и чужденци се събраха да отбележат годишнината и да запалят свещ на гроба на пророчицата.

„Вярваме, че Ванга никога няма да бъде забравена, защото подчини живота си в помощ на хората и те сега й се отплащат отдавайки почит към паметта й. Тя тачеше страшно много св. Петка Българска и заради това настоя да бъде издигната църквата и кръстена на светицата“, каза управителят на комплекса Серафим Иванов.

„Ванга е храмът и храмът е Ванга – това е истината“, каза в словото си художникът Светлин Русев и направи кратка ретроспекция от идеята за църква на Рупите, споделена от пророчицата през 1992 г. до приключване на строежа 2 г. по-късно.

Отец Живко Димитров отслужи празничната литургия, след което бе представена книгата на Жени Костадинова „Ванга и храмът“.

Три казана с курбан от пет агнета, дарени от миряни, бяха раздадени по повод Петковден. „Курбанът е безплатен, но не е редно да се разлива в домашни съдове и да се носи вкъщи. Курбанът е затова, да се хапне тук, на това място. Имаше купички и прибори за еднократна употреба, които сме купили за всеки желаещ да опита“, допълни Иванов.

„Интересът към това свято място става все по-голям. А на Петковден поклонниците са хиляди. Днес тук имаше гости от Македония, групи от Гърция и Русия“, допълни управителят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене