Бившият депутат от БСП – Благоевград Емил Костадинов: Коалирането с ГЕРБ ще доведе БСП до окончателна ерозия, единственият ни шанс е да бъдем опозиция

емил костадинов

Избирането на този път означава много мръсна хигиена на политиката въобще

„Коалиция с ГЕРБ означава много мръс­на хигиена на полити­ката въобще“, комен­тира следизборните сондажи за съставяне на правителство бив­шият депутат от БСП- Благоевград Емил Костадинов. Той обяс­ни, че повод за пози­цията му са зачестили­те мнения в публично­то пространство, че отговорността пред об­ществото изисква БСП да си партнира с ГЕРБ за преодоляване на кризата. Ето какво каза още Емил Коста­динов:

„Едновременно с то­ва редица анализато­ри подготвят поредно­то чудо: „Правителст­во на малцинството с широка парламентар­на подкрепа!“

Някак си не съм разбрал кога толко­ва бързо бяха прео­долени непреодоли­мите иначе противо­речия между БСП и ГЕРБ и защо въобще се упражняваме да говорим за „червени линии, които няма да бъдат прекраче­ни“?

Не съм чак толкова разкрепостен, за да по­неса предлагана в то­зи вид идея да се хва­нем за ръце с ГЕРБ и да спасяваме Бълга­рия!

Прави впечатление също така, че основни­те архитекти на парт­ньорството между БСП и ДПС (някои все още при нас, други – ве­че в други политичес­ки проекти) днес пуб­лично са най-активни в акуширането на пар­тньорство с ГЕРБ. Ко­ето е достатъчно инте­ресно. Вместо да ви­дим при тях поне из­вестно смирение.

Моето мнение по този въпрос е, че един­ственият шанс за БСП днес е да бъде безком­промисна и радикална опозиция.

Вероятно има раз­лични пътища БСП да бъде доведена до окончателна ерозия. Може би не най-краткият, но гарантирано сигурен път е коали­рането под каквато и да е форма с ГЕРБ.

Избирането на този път означава много бърз край на БСП и много мръсна хигие­на на политиката въ­обще!

Съглашение с ГЕРБ днес би означа­вало увековечаване на задкулисието. То би позиционирало БСП като един младши, ама много младши партньор и едновре­менно с това би леги­тимирало други партньорства при ГЕРБ, които въпреки че са под повърхността, са достатъчно релефно видими.

Считам, че днес за­дачата е да възстано­вим партията и се опи­таме да върнем дове­рието в нея. Другият път е да удовлетворим нечии щения за власт и легитимираме вече съществуващи и по­тенциални мнозинст­ва.

Всички сили трябва да бъдат насочени към възраждане, рено- виране на БСП и ляво­то в България! Само това ще ни даде бъде­ще!

Така причинените щети ще са по-поноси­ми от предотвратени­те.

И така – отредено ни е да бъдем опозиция. Нека бъдем безкомп­ромисна и ярка опози­ция“.

Вестник „Вяра“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене