Ученици управляваха община Дупница за един ден

OLYMPUS DIGITAL CAMERAДен на отворените врати имаше днес в Община Дупница. Точно в 10.30 часа, инж. Методи Чимев предаде символично печата на кметската институция на 12-класничката от СОУИЧЕ “Св.Паисий Хилендарски” Лиляна Славова. Той отстъпи своето място на тийнейджърката. Встъпването в длъжност на Славова стана и в присъствието на нейни връстници от училищата на града, които впоследствие иззеха функциите на заместник-кметовете, председател на Общински съвет и съветници. “Аз също, а и моите съученици и приятели подкрепяме протеста на нашите съграждани. Жалко само, че е в часове, в които не можем да се включим”, каза “тежката” си дума Славова, която иска да следва “Право”, “Международни отношения” или “Политология”. Чимев подари химикал на своя наследник, за да подпише и декларацията, която по-късно прие новият общински съвет.

Чимев разказа на дълго и широко на младите хора как протича един работен ден и с какви проблеми се сблъсква ежедневно. “Кметът е като попа. Хората искат някой да им чуе проблема и разчитат на помощ. А аз като кмет съм длъжен да направя каквото е по силите ми и според закона за разрешаването на даден проблем”, образно обясни Чимев.

Заместник-кметове пък станаха Любомир Любомиров Гайдарски – ПГХВХТ и Йоана Георгиева Георгиева – От ПГ “Акад.С.П.Корольов, които замениха Крум Милев и Красимир Георгиев, а мястото на Невена Манова като секретар на Общината, бе заето от Кристиян Ивайлов Занев от ПГОСУ.

Заместник-председателя на ОбС-Дупница Силвия Овчарченска пък отстъпи мястото на “новия” Председател Борислава Бориславова Динева от Гимназия “Христо Ботев”, като също разясни работата на дупнишкия парламент. Точно в 11 часа започна и заседанието на младият Общински съвет, изграден от по петима ученици от СОУ “Св. Паисий Хилендарски”, Гимназия “Христо Ботев”, ПГ “Акад. С. П. Корольов”, ПГОСУ, ПГХВХТ. Чмев ги привества и им даде само една заръка: “Помнете, трябва да работите за хората, а не за личните си интереси”. Новите общински съветниц разискваха и направиха предложения за различни инициативи в областта на спорта, културата и екологията с цел превръщане на град Дупница в привлекателно място за живот.

След сесията общинските съветници бяха поети от общински служители, които ги запознават с дейността на различните отдели.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене