Откриха българския Дракула

20141010.orbywuzmuv

Скелет на вероятно много силен вампир бе открит с нож, забит в сърцето, и ритуално насечени крайници при разкопки на Перперикон, съобщи водещият археологическите проучвания проф. Николай Овчаров. Това е вторият вампир, открит там след този от миналата година.

При първия случай скелетът на мъжа бе със забит палешник в рамото и дотам. Сега обаче металното острие е било прицелено право в сърцето, посочи Овчаров. Като допълнително предпазване от възкръсване на скелета личи тройно насичане на десния крак, част от окултната наука за превенция срещу ново вампирясване до 40-ия ден. Разкритите кости са на мъж в разцвета си, а датировката им е от средата на XIII век, пише „Монитор“. За археолозите няма съмнение, че жертвата е била нарочена именно за кръвосмучещ, а двойното нараняване е белег, че са го считали за изключително опасен.

Проф. Овчаров разкри и втора находка, изникнала в самия край на археологическия сезон – майка с дете на ръце, досущ наподобяваща основните типове изображения в православната иконография на Богородица с Младенеца. Жената е била млада, а скелетът на детето свидетелства, че не е било повече от 4-5-годишно. Според Овчаров двойното погребение в некропола на Перперикон и ориентирането на телата свидетелстват за противочумна молитва, с която древните искали да прогонят болестта от земите си. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене