Денят 9 октомври в българската и световната история

История

Българската история

Денят 9 октомври остава завинаги в българската история с това, че на тържествена церемония, в Цариград, е осветен българският параклис в Цариград „Св. Стефан“.
9 октомври е 282-ият ден в годината според григорианския календар (283-и през високосна). Остават 83 дни до края на годината.

2001 г.
България е избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода от 2002 г. до 2003 г.
Съвета за сигурност е главният орган на Организацията на обединените нации. Създаден е през 1945 г. със седалище – Ню Йорк. Състои се от 15 държави членки: 5 постоянни (Русия, Великобритания, САЩ, Франция и Китай) и 10 непостоянни, избирани за срок от 2 години от Общото събрание на ООН. Съветът на ООН носи главна отговорност за поддържането на мира и сигурността в света. Може да бъде сезиран за всяка ситуация, застрашаваща международния мир и сигурност от Общото събрание на ООН, от генералния секретар на ООН и от всяка държава, член на ООН.

1997 г.
Българският президент Петър Стоянов подписва в Страсбург от името на България Рамковата конвенция за националните малцинства. Рамковата конвенция за защита на националните малцинства е приета от Комитета на министрите на Съвета на Европа на 10 ноември 1994 година. Процесът на подписването й започва на 1 февруари 1995 година, а в сила Конвенцията влиза на 1 февруари 1998 година. Приложение І представя списъка с държавите-членки и нечленки на Съвета на Европа, които са ратифицирали и/или подписали Рамковата конвенция.

1991 г.
В София е подписан договор между България и ФРГ за сътрудничество и приятелство.
България и Германия установяват дипломатически отношения на 8 юли 1879 г. Те са прекъснати в края на Втората световна война на 5 септември 1944 г., но са подновени отново, с Германската демократична република (ГДР) на 17 октомври 1949 г. (на ниво посолства от 11 юли 1954г.), а с Федерална република Германия – на 21 декември 1973 г..

1976 г.
В периода 9 – 11 октомври в София се провежда II конгрес на Българското историческо дружество.
Българското историческо дружество (БИД) е научно дружество, основано по инициатива на преподаватели от Висшето училище (днес Софийски университет „Св. Климент Охридски“) и от средните училища през 1901 г. под името Историческо дружество. Целта му е да се популяризират историческите знания и да се разработват неизяснени проблеми от българската и общата история.

1975 г.
В Пловдив се провежда Първият фестивал на българския късометражен филм.

На среща в Москва през 1944 г. Чърчил и Сталин обсъждат разпределянето на Балканите на сфери на влияние. За България е предвидено установяването на 75 % съветско влияние срещу 25 % западно.

През 1934 г. Владо Черноземски (Величко Керин) застрелва в Марсилия югославския крал Александър I и френския външен министър Луи Барту. Югославският монарх е на официално посещение в Марсилия. Убийството е част от общата дейност на ВМРО и „Усташа” във Вардарска Македония и Хърватия, в територията на цяла Югославия, а след забраната на ВМРО в България – и в цяла Европа.

През 1915 г. войските на Втора армия излизат в долината на р. Вардар. Първи влизат в Скопие бойците от VII рота на XXIV пехотен полк с командир подпоручик Димитър Цветков.

1912 г. – началото на Лозенградското сражение на I и III армия и Източната турска армия.

През 1849 г. с тържествена церемония е осветен българският параклис в Цариград „Св. Стефан“. По-късно с помощта на дарения на мястото на параклиса е построена църква.

На 9 октомври са родени:
самоковският иконописец Захарий Доспевски

На 9 октомври умират: Георги Раковски, Найден Геров, историкът Веселин Бешевлиев.

Световната история

Датата 9 октомври ще остане в световната история с това, че е извършен първият полет с вертолета МИ – 8, както и с това, че Северна Корея провежда своя първи ядрен опит с малка мощност.

2013 г.
В Азербайджан се провеждат президентски избори.

2012 г.
Френският физик Серж Арош и американският физик и член на Американското физическо общество Дейвид Вайнленд са номинирани за Нобелова награда по физика за 2012 г за откриването на експериментални методи за измерване на индивидуални квантови системи.

2011 г.
На парламентарните избори в Полша побеждава управляващата партия на премиера Доналд Туск с 39,18% от гласовете на избирателите, „Закон и справедливост“ на Ярослав Качински – 29,98%, „Движението на Паликот“ – 10%, „Полската народна партия“ на вицепремиера Валдемар Павляк – 8,36%, „Съюзът на левите демократични сили“ – 8,24%.

Правителството на Иран осъжда официално репресиите срещу протестиращите в САЩ: „Потушаването на протестите в американските градове от полицията показва, че властите изобщо не толерират мирните демонстрации в страната. Протестите пред „Уолстрийт“ са продължение на кризата, която настъпва по света. Това събуждане на масите показва разочарованието им от икономическите правила и принципите на американската капиталистическа система.

2008 г.
Република Македония и Черна гора признават независимостта на Косово.

2006 г.
Северна Корея провежда своя първи ядрен опит с малка мощност, който е заклеймен от много държави и от Съвета за сигурност на ООН.

2004 г.
В Афганистан се провеждат президентски избори. Изборите са показателни за излизането на страната от период на многогодишни войни. Кандидатурите за президент са 15. Социологическите проучвания преди изборите сочат временно изпълняващия длъжността президент Хамид Карзай като най-вероятен победител на изборите. Прогнозите се потвърждават. Хамид Карзай е първият демократично избран афганистански президент. В негова подкрепа гласуват около 4 млн. от населението на страната. Той полага клетва като президент на Афганистан на 8 декември 2004 г.

2002 г. – Европейската комисия предлага в края на 2002 г. да приключат преговорите за членство с 10 от страните-кандидатки: Естония, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Чехия, Словакия и Словения, Кипър, Малта. Тези страни се присъединят към Съюза през 2004 г. Така държавите членки на съюза стават 25.

На тази дата през 1969 г. се провежда Конгрес на Всемирния пощенски съюз в Токио.

1963 г. – извършен е първият полет с вертолета МИ – 8.

1878 г. – Русия поема управлението на Южна Бесарабия, където по това време живеят около 103 000 българи в 2 града и 70 села.

На 9 октомври са родени: френският офицер от еврейски произход Алфред Драйфус, руският писател Николай Рьорих, английският рок-певец и музикант Джон Ленън, босненецът Иво Андрич, носител на Нобелова награда за литература.

На 9 октомври умира: папа Пий ХІІ.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене