Юлиян Гошев: Загубихме заради „приятелски огън“ и кухи структури

main_bЗа БСП и коалицията тези избори са тежка загуба. Като председател на Областния съвет на партията поемам цялата отговорност за този резултат и подавам оставка. До Коледа БСП в Пиринско ще има нов лидер. Това заяви в своя позиция до медиите Юлиян Гошев.

Причините според него са преди всичко вътрешнопартийни, назрявали с години, без да се осъзнават и преодоляват.

„Организационното състояние на партийните структури не е добро. Членският състав намалява и застарява. Така е в Благоевград, където трудно можем да кажем колко са членовете, но по неофициарни данни те са намалели от 1100 на около 700 в последните две години. Плановете за прием на нови 300 социалисти през тази година останаха на хартия“, призна той.

Ето какво още посочва в позицията си областният лидер на БСП:

„Ще бъдем представени в новия парлемант вероятно само от един народен представител – Кристиан Вигенин. Така беше и в 41-то НС. Получените 19 170 гласа за Коалиция „Бсп лява България” са с 3000 повече от гласовете, получени на евроизборите, и с 13000 по-малко от тези на предишните парламентарни избори, когато имахме трима депутати.

Въпреки всичко искам да благодаря на всички, които гласуваха за „Бсп лява България” и на стотиците наши активисти, които се трудиха безкористно за подготовката и провеждането на изборите!

В Гърмен на последните избори за нас гласуваха 350-400 човека, а по отчет водим 460 организирани членове, което означава кухи организации. В Якоруда и Струмяни организациите наброяват  до 100 човека. Влошава се качественият състав – възрастовата структура, образователните характеристики, почти липсват професинално реализирани млади хора, които да носят енергия и влрияние сред обществото.

Тези процеси доведоха до силно намаляване на авторитета и влиянието на БСП в общините, по квартали и села. В Гоце Делчев са доволни от преференциите, които получи Богдан Боцев в района и дано да имаме втори депутат в лицето на този млад чавек.

Но в същото време гласовете за БСП в общината са 2400, при 4400 за ГЕРБ и 4000 за ДПС. Подобен резултат не може да задоволява след 20 годишно „червено” управление в общината. Третото място в това състезание не може да бъде повод за самодоволство.

Без да повтарям вече казани от мен неща за смесените райони, ще отбележа, че БСП не е носител на „антиДПС” вота, който отива при ГЕРБ. И това е обяснимо с обезличаването на нашите структури поради дългогодишното ни партньорство с ДПС в тези общини, неучастието ни в местната власт и неудачните назначения през последната една година в държавните институции.

Тук ще добавя и един детайл, свързан с подреждането на листата от Областния съвет на БСП. Не става дума за водача.  Най-малко Кристиан Вигенин е виновен за този резултат. Напротив, той даде всичко от себе си в тази кампания, показа изключителна работоспособност,  проведе стотици срещи с хората от областта и има своя съществен принос за достигане посланията на бсп до избирателите.

По-скоро представителите на общинските структури в Областния съвет демонстрираха отношения, които излъчиха негативни сигнали към избирателите. Надделяха местнически интереси, загуби се внушението за екипност, за отбор, на моменти надничаше задкулисието.

Наложи се „Позитано” да взема решения, които са в прерогативите на Областния съвет.  Това също се отрази на авторитета на БСП в областта. То продължи и в хода на кампанията. Не знам друга листа, в която осем от кандидатите да се борят за преференциален вот. Станахме свидетели на „приятелски огън” в Благоевград вследствие на анонимни публикации, в които прозираше стилистиката на злобна полицейщина.

Апропо, мажоритарният момент показа и влиянието на отделните кандидати в областта. Само трима от тях преодоляха 7-процентната бариера и преподредиха листата – Богдан Боцев, Емил Костадинов и Димитър Капитанов.

Докато Емил Костадинов получи гласове в почти всички общини, то Богдан Боцев и Димитър Капитанов са припознати предимно  в своите райони.

Големият въпрос сега е какво ще прави БСП. Ще участва ли в управлението, или ще бъде опозиция? Предстои да се вземе трудно решение. Ако се подходи държавнически, трябва да се положат усилия за съставяне на стабилно правителство, но с достатъчно ясни социални ангажименти. Хората искат работа, достойни доходи, достойни старини. В търсенето на  работещи решения на тези жизнено важни въпроси следва да участваме, а не да гледаме отстрани.

БСП трябва да направи всичко възможно за поставянето на ДПС извън властта поне за един мандат.  Така ще се разграничим от тях и ще върнем достойнството си, което беше силно накърнено в последните години от неясното ни партньорство.

На трето място, следва да решим вътрешнопартийните си проблеми. Структурите ни трябва да излъчват сила, увереност, авторитет и да бъдат лидери в обществения живот, както в местните общности, така и в очите на нацията.

Винаги след тежки моменти моята партия е намирала сили да се изправи и да печели следващите битки. Вярвам, че така ще бъде и сега. Защото имаме справедлива кауза и отстояваме политики, които работят за  интересите на болшинството българи!“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене