Шаламанов: Ако има саботаж в Горни Лом, то това е сериозен пробив в сигурността ни

Валери Шаламанов

Велизар Шаламанов

– За контрол на подобни ситуации се изискват координации на най-високо ниво

Що се отнася до издаването на лицензи и контрола на завода в Горни Лом съм убеден, че контролът трябва да бъде вторично подобрен за фирмите, които имат лиценз. Трябва да има ясни правила и инструменти за контрол на тези фирми и при доказани нарушения да има изключително сериозни санкции. Това заяви пред БНТ служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.Помолен за коментира думите на Валери Митков, собственик на фабриката в Горни Лом, че трагедията е в резултат на саботаж, Шаламанов каза: „Това, с което се е ангажирало МО, е да осигури най-добрите експерти. Но има следствие, прокуратура, които са поели случая и те могат да направят много повече по отношение на такъв тип обекти. За съжаление, след като ВКР бе изведено от МО, ние нямаме такива приоритети и всичко сега е в ръцете на ДАНС“.

Министърът посочи, че ако действително има саботаж, то това би било „много сериозен пробив, особено по отношение на сигурността на страната“. „За контрол на подобни ситуации се изискват координации и контрол на най-високо ниво“.

„Когато става въпрос за взривни вещества, за огромни количества натрупани и една технология, която не е особено добре контролирана с технически средства (за наблюдение, контрол), рискът е голям“, посочи Шаламанов.

На въпрос дали държавата е „липсвала“ при контрола на завода в Горни Лом, той отговори: „Това звучи доста страшно. Надявам се да не е така, но не го изключвам. За съжаление в сферата на отбраната и в случая на утилизацията контролът е изключително занижен. Изказах моето притеснение, че когато става въпрос за такива рискови дейности, системата в момента работи неадекватно. Няма реална възможност за проследяване на взетите решения, на взетите мерки и последиците след това“.

„Аз ще предложа на следващия министър сериозни промени по отношение подобряване на качеството и модернизацията на сигурността – в това число и утилизацията. Техниката в българската армия е от времето на Варшавския договор. Ние 10 години сме страна член на НАТО и е крайно време да „влезем в крак“ с модерните въоръжени сили. Всеки път, когато участваме в мисии, разчитаме на евроатлантическата солидарност нашите войници за бъдат оборудвани и защитени“, заяви Велизар Шаламанов.

На финалния въпрос дали има пряка заплаха за сигурността на България заради конфликта в Сирия и нарастващата мощ на Ислямска държава, той отговори, че към момента пряка военна заплаха няма, но „службите и МВР трябва да вземат мерки занапред“. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене