Стотици балони полетяха в небето над Банско за 102-годишнината от Освобождението

105779-praznik-osvobojdenie-bansko-3Неврокопският митрополит Серафим уважи празника на града

 

Празничната програма по повод 102 години от освобождението на Банско започна с тържествена света литургия отслужена в църквата „Св. Троица“ в планинския град. На нея присъства и Неврокопският митрополит Серафим.

Във всички учебни заведения на територията на курортната община точно в 10.00 часа бе издигнат националният флаг на Република България.

Преди да започне възпоменателното тържество ученици от Начално училище „Св. Паисий Хилендарски” пуснаха в небето стотици балони с цветовете на българското знаме.

В знак на признателност към загиналите за освобождението на Пиринска Македония пред паметника на „Банско помни героите” бяха положени венци и цветя. Почит към паметта, подвига и саможертвата на падналите за свободата на Банско отдадоха кметът Георги Икономов, зам.-кметовете Сашка Въчкова, Александър Мацурев и Стойчо Баненски, председателят на ОбС Владимир Колчагов, общински съветници, учители, ученици и видни общественици.

Ритуалът бе съпроводен с текстове и стихове, изпълнени от Гълъбица Тодева, служител в музея.

 

Заради лошото време тържествата посветени на 102 години от Освобождението ще се проведат в читалището, а не както бе обявено предварително на площада. Празничният концерт „Банско празнува“ ще започне в 18.00 часа и в него ще вземат участие фолклорни състави към читалище „Никола Вапцаров“ и Силвия Кацарова. Кулминация на вечерта ще бъде тържествена заря.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене