Бареков: Държавната машина трябва да се пренастрои

Бареков-гласува

Управляващи и опозиция трябва да намерят консенсус за тежките реформи.

От тази вечер насетне ще е тежко за всички български политици, които са успели да се представят добре днес, защото България очаква от тях да излъчат работещ парламент и работещо правителство. Това каза лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков след като даде своя глас в пловдивското училище „Отец Паисий“. Той направи това точно в 13 часа и 13 минути.

Гласувах за един парламент, който да излъчи правителство, способно да направи нужните реформи, които се задават на хоризонта, каза Бареков.

„Без реформи България не може да продължава. Трябват сериозни промени в няколко сектора: икономика, здравеопазване и енергетика. Трябва цялата машина на държавата да се пренастрои. Пожелавам си да се излъчи такова мнозинство още днес, за да не повтаряме повече това упражнение“, коментира лидерът на ББЦ.

Той изрази надежда, купените гласове да имат минимална тежест. „Това са само надежди. Чувам, че скандалите с купените гласове са сериозни.

Отдавам го донякъде и на добрата работа на МВР, защото след като има такива скандали, вътрешното ведомство е заловило определени купувачи“, каза Бареков.

По отношение на ниската избирателна активност, която е отчетена до момента, лидерът на ББЦ коментира, че тя си дължи до голяма степен на „старанието на политиците“. Все пак той изрази надежда в следобедните часове тя да се повиши. „Това не са избори без интрига, най-малкото българинът с повече гласове трябва да избере онова мнозинство, което да бъде сформирано в следващия парламент. Този път обаче, Народното събрание трябва по-малко да се дели на опозиция и на управляващи.

Каквото и управляващо мнозинство да бъде излъчено, тези, които няма да влязат в него, трябва да са част от този парламентарен блок, който да има консенсуса за реформите. Връщам се 1997-ма година, когато имаше спечелила политическа сила, но се събра по-голямо мнозинство в парламента, защото това Народно събрание трябва да одобри много тежки промени. И ако има съпротива в част от обществото срещу тях, те не биха се състояли. Така че е важно кой ще бъда в управлението, но и кой ще бъде в опозиция и ще намерят ли всички партии консенсус за провеждане на тези реформи“, заключи Бареков.

pirinsko.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене