Програма за днешния празник на Благоевград

С тържествено биене на църковните  камбани  на територията на Община Благоевград  и издигането на националния флаг на пл. „Георги Измирлиев“ на 5-ти октомври, точно в 8.30 часа, започна тържественият ден по повод 102 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.

По традиция Общински съвет – Благоевград провежда тържествена сесия в зала „22 септември“. Цветя в знак на признателност към загиналите ще бъдат положени  в 10.30 часа пред паметника на Македоно – Одринското опълчение, който се намира пред Младежки дом – Благоевград.

В празничният ден Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще освети новия параклис „Свети дух“, изграден до християнския 33-метров кръст в местността „Заева поляна“. В параклиса ще бъде отслужена и заупокойна молитва в памет на загиналите за Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.

Община Благоевград осигурява безплатен транспорт до Кръста за желаещите да присъстват на ритуала. Автобусите ще тръгнат в 9.45 ч., 10.30 ч., и 11.00 ч. от автобусната спирка пред Младежки дом.

„Лицата на Югозапада” е фото-изложба, която ще представи една идентичност на Пиринския край. Тя  ще бъде открита от 18.00 часа в новия Културно- туристически информационен център на пл. „Георги Измирлиев” в Благоевград.

Както всяка година, община Благоевград е заложила богата концертна програма. Тя ще бъде поднесена на открита сцена на пл. „Георги Измирлиев“. Първият концерт  е на таланти от Благоевград, той ще започне в 12.30 часа.

Вторият концерт е с начален час 19.30 часа и в него участие ще вземат емблемата на Пиринския край- ансамбъл „Пирин“ и  гласовитият квартет „Захир”, финалисти от популярния формат „България търси талант”. 

Финалният завършек на празничния 5-ти октомври ще бъде поставен с тържествена заря, която ще започне в 20.30 часа.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене